Επιφυλακτικός για τις αλλαγές στην Ποινική Δικονομία δηλώνει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, εξέφρασε ενστάσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Ποινικό Κώδικα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η κυβέρνηση να εκτεθεί, καθώς όπως είπε, “οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής την δεσμεύουν και δεν μπορούν να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές”.

Μάλιστα ενδεικτικά ανέφερε τις ποινές που σχετίζονται με υποθέσεις ναρκωτικών και τόνισε πως ο ίδιος ως υπουργός Δικαιοσύνης, παρότι είχε το πόρισμα της ίδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για αλλαγές, εν τέλει επέλεξε να μη το προωθήσει, διότι εκτίμησε πως ενδέχεται να προκληθεί ζημιά στην κυβέρνηση. Επίσης επισήμανε ότι η ζημιά θα είναι σημαντική για την κυβέρνηση, διότι θα προκληθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

«Είχα σοβαρές διαφωνίες με μία σειρά από άρθρα τόσο του γενικού μέρους του κώδικα όσο και του ειδικού μέρους, αλλά και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Αυτό που είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι απολύτως σωστό, αυτό δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης, είναι η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία όμως δεσμεύει την κυβέρνηση. Ο κάθε υπουργός δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό το σχέδιο, πρέπει να το πάει αυτούσιο στη Βουλή», τόνισε και πρόσθεσε πως “επειδή εγώ δεν συμφωνούσα και καταλάβαινα ότι αν το θέσω σε διαβούλευση ή αν το πάω στη βουλή, θα εκτίθετο η κυβέρνηση, είχα προβλέψει τη σύσταση νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία επί του σχεδίου της προηγούμενης θα κατέληγε σε ένα σχέδιο το οποίο θα μας βρίσκει όλους σύμφωνους». Ανέφερε δε πως η σύσταση της νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν προχώρησε, διότι μεσολάβησε ο ανασχηματισμός ενώ σχετικά με τα «προβληματικά άρθρα» χαρακτήρισε καταστροφικό την κατάργηση των μονομελών κακουργιοδικείων που ασχολούνται κυρίως με τα ναρκωτικά και την επαναφορά των τριμελών κακουργιοδικείων. Για τη μείωση ποινών είπε πως «σε ορισμένες περιπτώσεις συμφωνώ σε άλλες δεν συμφωνώ», αλλά χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να μειώνεται στο μισό η ποινή για τον αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης και σχολίασε πως λόγω επικαιρότητας, αυτό “συνδυάστηκε με τη δίκη της Χρυσής Αυγής”.

Ερωτηθείς για τον Παύλο Πολάκη, μίλησε θετικά για το έργο του αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Υγείας και τον υπερασπίσθηκε πολιτικά ενώ για την υπόθεση Novartis ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δικαιοσύνης.