Επιπλέον 40 τόνοι αμιαντούχων υλικών βρέθηκαν στο εργοστάσιο «Χίτζου» στο δήμο Παύλου Μελά

Σαράντα τόνοι επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών, πέρα από αυτούς που υπολογίζονταν αρχικώς, εντοπίστηκαν στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας «Χίτζου» κατά τη διάρκεια της οργανωμένης επιχείρησης απομάκρυνσης άλλων 80 τόνων, από τον Δήμο Παύλου Μελά, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο, 104,9 FM», ο Εντεταλμένος Σύμβουλος πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δ. Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης.

«Η αρχική πρόβλεψη και η μελέτη ήταν για 80 τόνους, αλλά τα υλικά είχαν πολύ μεγάλες προσμίξεις και προέκυψαν 40 τόνοι παραπάνω», είπε ο κ. Λαζαρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι οι 80 τόνοι των αποβλήτων απομακρύνθηκαν ήδη, μετά από πέντε ημέρες εργασιών, στο χώρο του εργοστασίου.

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους του δήμου Παύλου Μελά εδώ και δέκα χρόνια, δίπλα από ένα σχολικό συγκρότημα στο οποίο φοιτούν περίπου 700 παιδιά, φαίνεται ότι θα τους ταλαιπωρήσει λίγο ακόμη, όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι τα εναπομείναντα υλικά έχουν συσκευαστεί και βρίσκονται σε περιορισμένο χώρο του παλιού εργοστασίου μέχρι να απομακρυνθούν και αυτά.

«Οι υπόλοιποι 40 τόνοι συσκευάστηκαν σε ειδικούς σάκους και βρίσκονται πάνω σε παλέτες και παραμένουν φορτωμένοι. Θα γίνει μία τροποποίηση της μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με επείγουσες διαδικασίες θα πιέσουμε και εμείς όσο μπορούμε το υπουργείο και το Πράσινο Ταμείο για να απομακρυνθούν τα εναπομείναντα υλικά», σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος πρασίνου και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη την απομάκρυνση των αποβλήτων επόπτευαν κλιμάκια επιστημόνων με συνεχείς μετρήσεις και δειγματοληψίες.

«Ασφαλίσαμε το χώρο του παλιού εργοστασίου, η πιο μεγάλη δουλειά έχει γίνει 8 στρέμματα καθαρίστηκαν, μένει να ολοκληρωθεί με την απομάκρυνση και των άλλων υλικών. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά, κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιούσαμε μετρήσεις και με το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος και με το δικούς μας επιστήμονες, για διασπορά ινών αμιάντου και τους αέριους ρύπους, δεν έδειξαν οι μετρήσεις κανένα πρόβλημα», επισήμανε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμιαντούχων υλικών πραγματοποιήθηκε με τις συντονισμένες ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου που χρηματοδότησε το έργο.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...