Επεισόδια στο κέντρο της Ξάνθης μετά τα εγκαίνια γραφείων της Χρυσής Αυγής

Εκτεταμένες συμπλοκές και καταστροφές σημειώθηκαν χτες το βράδυ στο κέντρο της Ξάνθης μετά τη μεγάλη ειρηνική πορεία ενάντια στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Χρυσής Αυγής.

Οι κάτοικοι της Ξάνθης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΔΕΔΥ, κομμάτων ,νεολαιών, του φοιτητικού συλλόγου και άλλων συλλογικοτήτων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και πραγματοποίησαν μεγάλη αντιφασιστική πορεία.  Η πορεία προσέγγισε τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπου βρέθηκε ο βουλευτής Ι. Λαγός και άλλοι 4 βουλευτές αλλά καθόλου κόσμος για εγκαίνια, καθώς περίπου 10 μέλη βρέθηκαν στην τελετή.

Κάτω από τα γραφεία και υπό το βλέμμα των στελεχών της ΧΑ και του Λαγού οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν  για 10 λεπτά φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Χ.Α., του φασισμού και των νεοναζί και αποχώρησαν ειρηνικά ολοκληρώνοντας την πορεία τους στην πλατεία. Μισή ώρα μετά το τέλος της και αφού διαλύθηκαν οι διαδηλωτές, ομάδα περίπου 300 αντιεξουσιαστών με κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες συγκεντρώθηκε στην Κεντρική Πλατεία, σε απόσταση 200 μέτρων από τα γραφεία.

Αρχικά επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό της Αστυνομίας, που είχε λάβει δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Επιτέθηκαν με μολότοφ και εκτοξευτές βεγγαλικών και από τις δύο πλευρές, προκάλεσαν μικρές καταστροφές σε κάποια καταστήματα της οδού Ηρώων και ανασυντάχθηκαν στην κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε ATM τράπεζας ενώ παραβίασαν το πρώην κατάστημά της και προκάλεσαν καταστροφές.

Ακολούθησαν οδομαχίες στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που επιχείρησαν να τους απωθήσουν και ανταλλαγή πολλών μολότοφ και δακρυγόνων. Οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε κάδους και πήραν τα τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα της οδού ενώ όλη η κεντρική οδός μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με καμένους κάδους και καπνογόνα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους πλαγιοκοπήσουν από το Χατζιδάκειο, ενώ η ομάδα των αντιεξουσιαστών οπισθοχώρησε προς το Πολυτεχνείο, βάζοντας φωτιές σε κάδους. Μπήκαν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου υπήρχε σε εξέλιξη πάρτι. Πρόκειται για ομάδες που προέρχονται από την Ξάνθη, τις γύρω περιοχές και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι προγραμματίζουν σειρά δράσεων για όλο το διήμερο λόγω της παρουσίας των βουλευτών της ΧΑ στη Θράκη.

Πηγή: xanthi2.gr