Eπιστολή Ευρωβουλευτών κατά της φυλάκισης της τουρκάλας Πανεπιστημιακού Füsun Üstel

Ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει έγκαιρα για την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς» απέστειλαν  ο Δημ. Παπαδημούλης και 28 Ευρωβουλευτές από έξι πολιτικές ομάδες καταδικάζουν την Τουρκική Κυβέρνηση για τη φυλάκιση της Τούρκου Πανεπιστημιακού Füsun Üstel,

Τρία χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, στην Τουρκία συνεχίζονται οι διώξεις και τα μέτρα καταστολής, αυτή τη φορά εναντίον των προοδευτικών διανοούμενων και πανεπιστημιακών, που το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί ότι το αμφισβητούν.

Η ακαδημαϊκός καθηγήτρια κ. FüsunÜstel, η οποία είχε τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης 15 μηνών επειδή μαζί με άλλους συναδέλφους της υπέγραψε ένα δημόσιο αίτημα (petition) για ειρήνη στη νοτιοανατολική Τουρκία, άρχισε να εκτίει την ποινή της και τώρα βρίσκεται στη φυλακή.

Το αίτημα αυτό έχουν συνυπογράψει δεκάδες ακόμη Τούρκοι ακαδημαϊκοί και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι είτε διώχθηκαν ήδη είτε είναι απολύτως πιθανό να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της φυλάκισης τις επόμενες ημέρες.

Διαμαρτυρόμενοι για την κατάφωρα αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια του τουρκικού καθεστώτος, που στρέφεται ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες, 29 Ευρωβουλευτές από έξι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνέταξαν και έδωσαν στη δημοσιότητα, κοινή επιστολή με την οποία καταδικάζουν τη δίωξη της ακαδημαϊκού Füsun Üstel και ζητούν από τις τουρκικές αρχές να άρουν όλα τα μέτρα κατά της ελευθερίας του λόγου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:

Εμείς οι κάτωθι υπογράφοντες, δηλώνουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας αναφορικά με την απόφαση φυλάκισης των μελών της κίνησης «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη στην Τουρκία» και ζητούμε από τις τουρκικές αρχές να αποσύρουν τις παράνομες αποφάσεις εκτέλεσης της ποινής τους και να άρουν όλα τα μέτρα κατά της ελευθερίας του λόγου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Στις 25 Φεβρουαρίου, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απορρίπτοντας την έφεση που είχε ασκηθεί, επικύρωσε την καταδίκη της Πανεπιστημιακού Füsun Üstel. Έτσι, η συνταξιούχος καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Galatasaray, κα Üstel, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή υπέγραψε μια ειρηνευτική αναφορά το 2016.
Μεταξύ των πολυάριθμων ιδιοτήτων της, η κα Üstel είναι διακεκριμένη ακαδημαϊκός ειδικευμένη σε ζητήματα ιθαγένειας και πολιτιστικών σπουδών και υπερασπίστρια των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην Τουρκία.

Με αφορμή τη δημόσια ανακοίνωση εκείνης της αναφοράς των Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη στην Τουρκία, στις 11 Ιανουαρίου 2016, η Τουρκία διώκει τους ακαδημαϊκούς που την είχαν υπογράψει. 535 ακαδημαϊκοί από εκείνους, είτε απολύθηκαν είτε αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις πανεπιστημιακές θέσεις τους και να συνταξιοδοτηθούν.

407 από αυτούς παύθηκαν οριστικά από το να μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο τομέα, υπό το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εκδόθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Εκατοντάδες ακόμη υπογράφοντες, έχουν υποβληθεί σε διοικητικές έρευνες και εκφοβισμό με αποτέλεσμα να έχουν εγκαταλείψει τα πανεπιστήμια τους στην Τουρκία.

Καθ’ υπέρβαση καθήκοντος του δικαστικού συστήματος, το τουρκικό καθεστώς για να τιμωρήσει ακαδημαϊκούς, αντιφρονούντες πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, φοιτητές και δικηγόρους, απέδειξε πώς οι νόμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της αντιπολίτευσης, της ακαδημαϊκής ελευθερίας και κάθε προσπάθειας για αναζήτηση ειρήνης.

Από τις 5 Δεκεμβρίου του 2017, 652 υπογράφοντες ακαδημαϊκοί κατηγορήθηκαν για «διάδοση προπαγάνδας και συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης». Μέχρι στιγμής, 137 από αυτούς καταδικάστηκαν είτε για «τρομοκρατική προπαγάνδα» είτε για «βοήθεια και συνέργεια με τρομοκρατική οργάνωση». Η όλη διαδικασία αγωγών που διενεργήθηκε ήταν άδικη και παραβίασε το Σύνταγμα και το βασικό δικαίωμα υπεράσπισής τους, που θα εξασφάλιζε μια δίκαιη δίκη.

Μέχρι σήμερα, οι δικαστικές αποφάσεις ήταν αίωλες και αποκάλυψαν την αυθαιρεσία της όλης διαδικασίας. Παρόλα αυτά, οι κατηγορίες εναντίον των Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη έχουν παραμείνει οι ίδιες, με τις ποινές φυλάκισης μόνο να ποικίλλουν, κυμαινόμενες από 15 έως 36 μήνες.
Επιπλέον, οι όροι της ποινής διαφέρουν επίσης. Ενώ για 108 ακαδημαϊκούς η καταδίκη τους αναβλήθηκε -πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθούν σε αναστολή για τα επόμενα πέντε έτη, για 28 άλλους υπογράφοντες δεν ανεστάλησαν ούτε η κήρυξη ούτε η εκτέλεση της ποινής τους.

Εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες, διαπιστώσαμε με ανησυχία ότι η καθηγήτρια κα Üstel συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των οποίων οι ποινές δεν έχουν ανασταλεί, καθώς και ότι με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, αναμένεται να αρχίσει να εκτίει την ποινή της τις επόμενες ημέρες.

Δεκάδες άλλοι ακαδημαϊκοί είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τον ίδιο κίνδυνο τις επόμενες ημέρες. Καθώς οι διώξεις των υπογραφόντων ακαδημαϊκών έχουν φθάσει σε νέο επίπεδο με την επικείμενη φυλάκιση τηςκαςFüsun Üstel, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει έγκαιρα και σε αλληλεγγύη με τους Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη, στο δρόμο για την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της ειρήνης.

Οι υπογράφοντες:

Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/NGL)
Ουαχίντ Καν (S&D)
Έντουαρντ Κούκαν (EPP)
ΜποντίλΒαλέρο (Greens/EFA)
ΜπαρμπαραΣπινέλι (GUE/NGL)
ΦάμπιοΜάσιμοΚαστάλντο (EFDD)
ΆναΓκόμεζ(S&D)
Mαρ-Κριστίν Βερζιά (GUE/NGL)
Αλεξ Μάγιερ (S&D)
ΡεμπέκαΧαρμς (Greens/EFA)
Μπράντο Μπενιφέι (S&D)
ΓίριΠοσπίγιλ (EPP)
Τερέζα Γκρίφιν (S&D)
ΤζούλιΓουόρντ (S&D)
ΖορδίΣολέ(Greens/EFA)
Μπόρις Ζαλά(S&D)
ΠατρίκΛεΥαρίκ (GUE/NGL)
ΤζουντΚίρτον-Ντάρλινγ (S&D)
ΓκεράρντΝτεπρέζ (ALDE)
ΛιουκΦλάναγκαν (GUE/NGL)
Τζον Χάουαρθ (S&D)
ΠαλόμαΛόπεθΜπερμέχο(GUE/NGL)
Χοσέ ΙνάσιοΦαρία(EPP)
Αν-Μαρί Μινέρ (GUE/NGL)
ΕρνεστΟύρτασουν (Greens/EFA)
Ντένις Ντε Γιονγκ (GUE/NGL)
ΤσιάμπαΣόγκορ (EPP)
Μαρτίνα Μίχελς (GUE/NGL)
Κώστας Χρυσόγονος (GUE/NGL).

ΑΠΕ-ΜΠΕ