Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής: Πορεία την Τετάρτη στις Σκουριές

Με το σύνθημα «Η ζωή θα νικήσει, η Ελ Ντοράντο θα φύγει» οι Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνουν την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου νέα διαμαρτυρία στις Σκουριές. Συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11.00 το πρωί στον κόμβο Μ. Παναγιάς (προσυγκέντρωση 10:00, Φανάρια Ιερισσού).

Ακολουθεί ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης:

«Πόσοι αλήθεια ξέρουν τι συμβαίνει σήμερα με τις εξορύξεις στη Χαλκιδική; Η αλήθεια είναι πως, παρά τη σκόπιμη ασάφεια που καλλιεργούν κυβέρνηση, Eldorado και ΜΜΕ, το έργο συνεχίζει να προχωρά. Το υπουργείο πια όχι μόνο οργανώνει κλειστές συναντήσεις προσπαθώντας να παρακάμψει τις αποδεδειγμένες παρανομίες της εταιρείας, αλλά έφτασε να δέχεται ακόμη και τα εύσημα του Αμερικανού πρέσβη για την καλή θέληση που δείχνει προς την εξόρυξη, ενώ ο υπουργός Γ. Σταθάκης εμφανίζεται σε γιορτές στη Wall Street μαζί με στελέχη της Eldorado! Εν τω μεταξύ, οι εργασίες σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες συνεχίζονται και:
1. Θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μόνο η παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική αποδίδει 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και απασχολεί το 80% του πληθυσμού του νομού, ενώ ολόκληρη η “επένδυση” της Eldorado Gold είναι μόλις 1 δις ευρώ και αφορά μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
2. Καθιστούν τα προϊόντα της Χαλκιδικής μη ανταγωνιστικά. Ακόμη και για τα προϊόντα που δεν θα καταστραφούν από την εξόρυξη, η δυσφήμηση λόγω της εγγύτητας της εξόρυξης και ειδικά των βαρέων μετάλλων θα οδηγήσει στην υποτίμηση της αξίας τους. Κι αυτό αφορά το λάδι, την πράσινη ελιά, το μέλι, τα ψάρια, τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Ιδιαίτερα όταν η Χαλκιδική αποτελεί τον τρίτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εποχιακούς εργαζόμενους.
3. Αποστραγγίζουν τα νερά της Αν.Χαλκιδικής. Η άντληση των υπογείων υδάτων από τα βουνά της Αν.Χαλκιδικής εξανεμίζει τις προοπτικές της περιοχής για πραγματική ανάπτυξη.
4. Υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη. Ο αμίαντος που θα εκλύεται από το εργοτάξιο των Σκουριών θα μεταφέρεται με τον αέρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, επηρεάζοντας άμεσα όλους μας.
Ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη είναι ο αγώνας ενός ολόκληρου τόπου για να διασφαλίσει το μέλλον και τη ζωή του, ενάντια σε πολυεθνικές, διεθνείς παράγοντες και ντόπιους μεσάζοντες που το μόνο που γνωρίζουν είναι η λεηλασία με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος.
Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι ο αγώνας για τη ζωή.
Να διώξουμε την εταιρεία και να μην επιτρέψουμε να έρθει άλλη!
Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού»

Κρατήσεις θέσεων για πούλμαν από Θεσσαλονίκη για τη διαμαρτυρία στις Σκουριές την Τετάρτη 28/12 στα τηλέφωνα: 6972 213195, 6949 563081 μέχρι την Τρίτη 27/12 (με κόστος γύρω στα 5 ευρώ).