Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης: Κάλεσμα αντίδρασης μετά το θάνατο ντελιβερά

Κάλεσμα αντίδρασης και κραυγή αγωνίας από την Επιτροπή Αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης, για τις συνθήκες εργασίας που βιώνουν καθημερινά στους δρόμους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, θεωρώντας, όπως καταγγέλλουν, «αιτία για τα εργατικά ατυχήματα την αφόρητη πίεση που δέχονται, ώστε οι παραγγελίες να παραδίδονται πολύ γρήγορα». Αφορμή στάθηκε ο θάνατος ενός διανομέα χτες στη Βοιωτία κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

«Με θλίψη ενημερωθήκαμε ότι ένας ακόμη συνάδελφός μας –μόλις 21 χρονών- σκοτώθηκε/δολοφονήθηκε σε  εργατικό δυστύχημα  στην περιοχή του Σχηματαρίου Βοιωτίας μετά από μετωπική σύγκρουση με αυτοκίνητο. Με οργή διαβάζουμε στα ρεπορτάζ ότι το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου  διενεργεί προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Ενημερώνουμε όλους τους «υπεύθυνους»-ανεύθυνους ότι αν θέλουν να εξακριβώσουν τα πραγματικά αίτια των δεκάδων δυστυχημάτων, δεν έχουν παρά να ρωτήσουν κάποιον από τους χιλιάδες συναδέλφους μας που εργάζονται καθημερινά στους δρόμους», αναφέρει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

«Υπεύθυνοι οι εργοδότες»

Οι διανομείς της Θεσσαλονίκης θεωρούν «υπεύθυνους για τα εργατικά ατυχήματα τους εργοδότες που μας ασκούν αφόρητη πίεση ακόμη και με απειλή απόλυσης, ώστε οι παραγγελίες να παραδίδονται πολύ γρήγορα, ενώ  δουλεύουμε  10-12ωρα,  ανασφάλιστοι ή μισοασφαλισμένοι για 3€ /ώρα, με δικό μας μηχανάκι και εξοπλισμό. Έναν εξοπλισμό πολύ ακριβό για τα ψίχουλα που μας δίνουν για μισθό, και αντικειμενικά αδύνατο να τον αγοράσουμε.  Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας ή με πολύ παλιό εξοπλισμό και στην ουσία άχρηστο, για την επικίνδυνη εργασία που κάνουμε», ενώ ρίχνουν τα βέλη τους ως «συνυπεύθυνες και στις μνημονιακές κυβερνήσεις που τα τελευταία χρόνια ψηφίζοντας δεκάδες αντεργατικά μέτρα (συνεχείς μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, απεργιών κ.λπ.), μας αφήνουν απροστάτευτους απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες».

Η Επιτροπή καλεί σε Συνέλευση 

Η Επιτροπή Αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης καλεί τους «συναδέλφους διανομείς, «σε συνέλευση της Επιτροπής αύριο, Τετάρτη 31/1 στις 10.30 π.μ. στο πολιτιστικό Στέκι ΊΣΚΡΑ, (Αμύντα 12) για να συναποφασίσουμε τις επόμενες δράσεις μας».

«Συνάδελφοι διανομείς, χρειάζεται οργάνωση, αλληλεγγύη και τη συνέχιση του αγώνα που έχουμε ήδη ξεκινήσει, ώστε εργοδότες και κυβέρνηση να μας αντιμετωπίσουν ως εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και όχι ως δουλοπάροικους», καταλήγει η ανακοίνωση.