Έρχεται ο ανασχηματισμός

Σε τροχιά ανασχηματισμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με τις αλλαγές στην κυβέρνηση να αναμένονται ακόμα και εντός της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στον ανασχηματισμό, όπως επίσης και να επισπεύσει σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης, ενόψει και των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός, εκτιμάται πως θα είναι μερικός και θα τακτοποιεί εκκρεμότητες από τις αποχωρήσεις λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και λόγω των “ανακατατάξεων” στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ.

Ωστόσο διατυπώνονται και σκέψεις για ευρύτερες αλλαγές, ώστε το μήνυμα για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ενόψει των εκλογών, να είναι πιο ευκρινές. Επίσης εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός, μέσω αυτού του ανασχηματισμού, που πιθανώς θα είναι ο τελευταίος πριν από τις εθνικές εκλογές, ίσως να επιχειρήσει ένα σημαντικό άνοιγμα προς την κεντροαριστερά. Δηλαδή να αξιοποιήσει πολιτικά στελέχη από το ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, προκειμένου να σηματοδοτήσει και να επικυρώσει έμπρακτα την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της συγκρότησης του λεγόμενου “προοδευτικού μετώπου”.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο κυβερνητικό σχήμα προκύπτουν τρία κενά, τα οποία πρέπει να πληρωθούν. Πρόκειται για τις αποχωρήσεις του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου και της υφυπουργού Εσωτερικών – Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Ανάλογα και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναμένεται να αφήσει το υπουργείο Εξωτερικών.

Για τη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου, υπάρχουν σκέψεις να μην υπάρξει αντικατάσταση και οι αρμοδιότητες του να απορροφηθούν από την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου. Σχετικά όμως με το ΥΜΑΘ, λόγω “Μακεδονικού”, αναζητείται μία επιλογή που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης των αντιδράσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και φυσικά, ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, να έχει την εμβέλεια και το κύρος να ενισχύσει το προφίλ της κυβέρνησης.

Σχετικά με το ΥΠΕΞ, το φαβορί για τη θέση του υπουργού είναι ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ωστόσο έχουν ήδη ακουστεί και τα ονόματα του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χάρη Παμπούκη, ενώ υπάρχει και το απίθανο σενάριο της επιστροφής του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο πως τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται απο άλλους χώρους, όπως οι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Τέρενς Κουίκ και Κατερίνα Παπακώστα, θα παραμείνουν.

Φ.Δ.