Ερχεται το «Γκιακ» στο θεατρικό σανίδι

Οι θεατρόφιλοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και οι βιβλιόφιλοι, έχουν έναν λόγο παραπάνω να περιμένουν με ανυπομονησία την έλευση του Φλεβάρη: την παράσταση «Γκιακ» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Πρόκειται φυσικά για τη θεατρική μεταφορά από τη Γεωργία Μαυραγάνη της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκιακ», που είχε κάνει πάταγο όταν κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Αντίποδες. Το 2015 μάλιστα τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Αναγνώστης».

Η σκηνοθέτρια Γεωργία Μαυραγάνη περιγράφει το έργο ως εξής: «Σε ένα τραπέζι γάμου κάπου στα χωριά της Λοκρίδας, σε μια γιορτή «ένωσης» θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Συγγραφέας: Παπαμάρκος Δημοσθένης. Διασκευή: Μαυραγάνη Γεωργία. Σκηνοθεσία: Μαυραγάνη Γεωργία. Σκηνικά: Φλέσσα Άρτεμις. Κοστούμια: Φλέσσα Άρτεμις. Φωτισμοί: Παλαιορούτας Τάσος. Βοηθός σκηνοθέτη: Καλφάκης Βασίλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Κώτσια Σμαρώ. Οργάνωση παραγωγής: Verschuuren Marleen. Ηθοποιοί: Δεμερτζίδου Ιωάννα, Κοντός Εμμανουήλ, Κουσούλης Νικόλαος, Μαγκώνη Εμμανουέλα, Μορφακίδης Δημήτρης, Σιώνας Μιχάλης, Τσολακίδου Άννη.