Έρχεται το πρώτο κύμα καύσωνα

Τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού περιμένουμε αύριο, Κυριακή, και τη Δευτέρα, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τοπικά τους 40 βαθμούς.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, την Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχουμε 38 με 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά κυρίως της Κεντρικής Ελλάδος, χωρίς να αποκλείεται τοπικά να δούμε τον υδράργυρο να φτάνει και σε τιμές περί 40 βαθμούς, σε περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς, οι οποίες δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες.

Ειδικότερα, οι μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς θα εμφανιστούν στη δυτική Θεσσαλία και μερικώς στη Στερεά, εκεί που οι δυτικοί – νοτιοδυτικοί άνεμοι θα έχουν χαρακτηριστικά λίβα, ως καταβατικοί άνεμοι. Αντίθετα στα ανατολικά τμήματα αυτών των περιοχών που θα επικρατήσουν ανατολικοί – νοτιοανατολικοί άνεμοι με χαρακτηριστικά θαλάσσιας αύρας θα δίνουν ανάσα δροσιάς με χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας.

Μέσα στη Δευτέρα θα αρχίσει πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια η οποία όμως θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα την Τρίτη.

Σε αυτό το διήμερο ζέστης αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των πιο θερμών ωρών της ημέρας και στις περιοχές όπου θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες η σχετική υγρασία θα είναι χαμηλή και θα βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 25%. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Το κύμα της ζέστης θα υποχωρήσει αισθητά την Τρίτη και τις επόμενες ημέρες με συνολική πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 με 8 βαθμούς , ενώ παράλληλα θα έχουμε και φαινόμενα αστάθειας κυρίως στα κεντρικά και τα Βόρεια ηπειρωτικά.

πηγή: news247.gr