Έρχονται τα συστήματα παρακολούθησης των δικτύων ύδρευσης της Κεντρικής Μακεδονίας

Τέλος στο πρόβλημα των απωλειών πόσιμου νερού, οι οποίες, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, ξεπερνούν το 20% της ποσότητάς του αναμένεται να δώσουν συστήματα παρακολούθησης των δικτύων ύδρευσης που θα εγκατασταθούν στην περιοχή εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις περιοχές της Βέροιας, της Έδεσσας και της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Τα έργα για την εγκατάσταση των συστημάτων συμπεριλαμβάνονται στα δώδεκα έργα βελτίωσης της ποιότητας και διασφάλισης της ποσότητας του πόσιμου νερού στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020).

Το έργο που αφορά την ΕΥΑΘ προβλέπει την επέκταση του συστήματος ελέγχου και αυτοματισμού του δικτύου ύδρευσης στο σύνολό του. Συγκεκριμένα μέσω μιας οθόνης υπολογιστή θα είναι εφικτή η αυτόματη διαχείριση του δικτύου, η πλήρως αυτοματοποιημένη παρακολούθηση και διαχείριση των εγκαταστάσεων ύδρευσης. Το εν λόγω σύστημα προϋπήρχε σε μέρος του δικτύου ωστόσο τώρα θα καλύψει όλη την έκτασή του, εξασφαλίζοντας καλύτερο έλεγχο της ποιότητας του νερού, μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερο έλεγχο των απωλειών πόσιμου νερού που δεν είναι εύκολο να καταγραφούν. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αναμένεται να εξασφαλίσει καλύτερες επιδόσεις του συστήματος σε περιπτώσεις χιονιά και παγετού.

Εξάλλου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα γίνουν στο Δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής επτά μονάδες φίλτρανσης πόσιμου νερού με σκοπό την επεξεργασία του νερού των γεωτρήσεων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Νικήτης, Αγίου Νικολάου και Νέου Μαρμαρά. Στη Νάουσα προβλέπονται η κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού από την δεξαμενή Γιαννακοχωρίου στον οικισμό της Μαρίνας, η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υδατόπυργου της Επισκοπής με σύγχρονο σύστημα, η εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία 6 τοπικών σταθμών ελέγχου σε υφιστάμενες υποδομές του δικτύου και η εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία 10 σταθμών ελέγχου παροχής πίεσης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ