Έρευνα από το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου

Τη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών που βεβήλωσαν το εβραϊκό μνημείο στο χώρο του ΑΠΘ ξεκίνησαν οι αστυνομικοί του τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρο Τσόγκα ότι ξεκίνησε ο σχηματισμός δικογραφίας για το περιστατικό και ήδη ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών που πέταξαν μπογιές στο μνημείο.

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδος ξεκινά την ανακοίνωσή της με απόσπασμα από την επιγραφή του μνημείου που βεβήλωσαν οι άγνωστοι δράστες:

«Πατάς σε τόπο  ιερό.

Πατάς σε ό,τι απέμεινε από τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της Ανατολής.

Πατάς στον τόπο όπου θάβονταν για αιώνες οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Πνεύματα ισχυρά και ευγενικές ψυχές  της πιο ζωντανής κοινότητας της Μεσογείου βρήκαν εδώ την ύστατη ηρεμία.

Οι τάφοι τους απλώνονταν μέχρι ψηλά στους λόφους.

Ώσπου το 1943 οι δυνάμεις του κακού συνέτριψαν την ανθρώπινη υπόσταση.  Αλλά δεν αρκούσαν οι άνθρωποι.  Ήθελαν να σκοτώσουν και τη μνήμη.

Και καθώς έστελναν τους ζωντανούς στο θάνατο, γκρέμιζαν τους τάφους των νεκρών διασκορπίζοντας τα οστά τους.

Όσοι θάφτηκαν εδώ, πέθαναν δυο φορές». 

«Ενοχλούνται ακόμα και από αυτές τις παραπάνω λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα στις επιτύμβιες πλάκες που διασώθηκαν από τη λαίλαπα των Ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν σέβονται ούτε τους ζωντανούς, αλλά ούτε και τους νεκρούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται «πάνω στους κατακερματισμένους τάφους και στα κόκκαλα των Θεσσαλονικέων προγόνων μας, και την ώρα που οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κλείνονταν σε γκέτο με σκοπό τον εκτοπισμό τους- χτίστηκε το Πανεπιστήμιο».

Επίσης τονίζεται ότι «χρειάστηκαν 72 χρόνια για να αναγνωρίσει ο τόπος τις ευθύνες του και να αποτίσει τιμή στη μνήμη της εβραϊκής νεκρόπολης, δημιουργώντας αυτό το μνημείο το 2014. Σήμερα, για μία ακόμη φορά, η μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός ολόκληρης της πόλης, πλήττονται από τους κήρυκες του μίσους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δεν έχουν μείνει άλλες λέξεις για να περιγράψουμε τη θλίψη του Ελληνικού Εβραϊσμού: Ντροπή – ντροπή – ντροπή».

Η Πρεσβεία του Ισραήλ

Την έντονη και κατηγορηματική καταδίκη της για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκφράζει με ανάρτηση στο Twitter η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι βεβηλώνεται για δεύτερη φορά εβραϊκό μνημείο σε δύο εβδομάδες, ενώ δεν έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη κανένας από τους θύτες».