Έρευνα ΕΒΕΑ: Μείωση φορολογίας, πάταξη φοροδιαφυγής και… απαισιοδοξία

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και ζητούν πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και μείωση της φορολογίας, σύμφωνα με την ποσοτική έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας (Κε.ΜΕ.) του ΕΒΕΑ. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 18 και άνω, από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 έως 7 Οκτωβρίου 2016.

Συγκεκριμένα, απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι το 81% των πολιτών, 9% δηλώνουν αισιόδοξοι και 10% δεν απαντήσανε. Σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, το 48% δήλωσε πως δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα, ενώ το 22% εκτίμησε πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεισφέρουν στο δημόσιο ταμείο. Στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν απάντησε ένα ποσοστό 30%.

Στο ερώτημα ποια θεωρούν πως πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η κοινή γνώμη εμφανίστηκε διχασμένη: 41% έλαβαν αμφότερες οι απαντήσεις, ενώ δεν απάντησε το 18%. Σε ερώτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με πτυχία αναγνωρισμένα και ισότιμα με τα αντίστοιχα των δημοσίων πανεπιστημίων, το 49% απάντησε θετικά, 35% των συμμετεχόντων δήλωσε αντίθετο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ το 16% δεν απάντησε.

Αναφορικά με την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε: «Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας. Ένας στους δυο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα επιμελητήρια και θα δώσουν τη μάχη τους προς αυτήν την κατεύθυνση».