Έρευνα σε βάθος για το θάνατο Κατσίφα με τη συνδρομή των ελληνικών αρχών ζητεί η Αθήνα

Έρευνες άρχισε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Κώστα Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία, καθώς η δικογραφία διαβιβάστηκε την Τρίτη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Παράλληλα, εγκρίθηκε το αίτημα της οικογένειας για εξέταση από Έλληνα ιατροδικαστή, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι είχε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών «να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Σε συνέχεια του διαβήματος διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρεσβευτή της Αλβανίας στην Ελλάδα προχθές το βράδυ, χθες η χώρα μέσω της Ελληνίδας πρέσβη Ελένης Σουράνη επέδωσε ρηματική διακοίνωση στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών με τα αιτήματα: Να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση για να διαπιστωθεί αν εξαντλήθηκαν τα όρια προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος, να προστατευτούν τα δικαιώματα της ομογένειας και να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

Έρευνες άρχισε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας

Η υπόθεση θα ερευνηθεί στην Αθήνα, όπου διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, δικογραφία που σχηματίστηκε για τον θάνατο του Κατσίφα στην Αλβανία, με καταθέσεις συγγενών του οι οποίες επέχουν θέση μηνυτήριας αναφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελία Ιωαννίνων πήγε η αδελφή του θύματος, όπου προσκόμισε την ταυτότητά του, από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος είχε ελληνική υπηκοότητα. Έτσι, σύμφωνα με τον νόμο, η υπόθεση έρχεται στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας, καθώς αφορά κακούργημα που τελέστηκε στην αλλοδαπή σε βάρος Έλληνα υπηκόου.

Τι διαπίστωσε ο Έλληνας ιατροδικαστής

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τη μακροσκοπική εξέταση που πραγματοποίησε ο Έλληνας ιατροδικαστής, κ. Θ. Βουγιουκλάκης διαπίστωσε ότι οι πληγές από τις σφαίρες είχαν συρραφεί και ότι η σορός είχε πλυθεί κάτι που σημαίνει ότι είχε εξαφανιστεί και το οποιοδήποτε στοιχείο.

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι σφαίρες που έχει δεχθεί ο Κατσίφας δεν είναι εξ’ επαφής αλλά από απόσταση 25 μέτρων.  Αυτό, ανατρέπει το σενάριο που διέρρεαν κάποιες πλευρές πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας τραυματίστηκε αρχικά και στη συνέχεια δέχθηκε χαριστική βολή από κοντινή απόσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διαπιστώθηκε κανένα τραύμα στα πόδια από τη μακροσκοπική εξέταση, κάτι που ίσως αποδείκνυε πως οι Αλβανοί αστυνομικοί θα είχαν κάνει προσπάθεια να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν.

ΑΠΕ