Ερντογάν: Έχουν τρελαθεί επειδή κάναμε τη συμφωνία για τους S-400

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις δυτικές ανησυχίες για τη συμφωνία της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να λαμβάνει τα δικά της μέτρα ασφαλείας.

«Έχουν τρελαθεί επειδή κάναμε τη συμφωνία για τους S-400. Τι έπρεπε να κάνουμε, να σας περιμένουμε; Λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα στο μέτωπο της ασφάλειας», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος εκτός από αρχηγός του κράτους είναι από τον Μάιο εκ νέου πρόεδρος του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχία για τη συμφωνία, καθώς οι πύραυλοι αυτοί δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι οι σύμμαχοι της στο ΝΑΤΟ δεν παρουσίασαν μια «οικονομικά αποτελεσματική» προσφορά για εναλλακτικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων.

Ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι η συμφωνία είχε υπογραφεί, αν και η υπογραφή φαίνεται να έχει μετακινηθεί από τότε, λόγω θεμάτων σχετικά με τη χρηματοδότησή τους. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο ίδιος και ο ομόλογός του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με τη συμφωνία.

Η απόφαση για την αγορά του ρωσικού συστήματος λαμβάνεται την ώρα που η Τουρκία έρχεται συχνά σε προστριβές με συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Η Άγκυρα έχει οργιστεί με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, μαχητές της πολιτοφυλακής YPG στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι εξέφρασε στην Τουρκία τις ανησυχίες του για τη συμφωνία.

«Διαβιβάσαμε τις ανησυχίες μας στους Τούρκους αξιωματούχους όσον αφορά ενδεχόμενη αγορά των S-400. Ένα αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων που μπορεί να λειτουργήσει μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη επιλογή για την υπεράσπιση της Τουρκίας από ολόκληρο το εύρος των απειλών στην περιοχή της», ανέφερε σε δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόνι Μάικλ.