Ερντογάν: Η Ελλάδα σταδιακά αποδέχεται το μνημόνιο με τη Λιβύη

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα σταδιακά αποδέχεται τις τουρκικές θέσεις στη Μεσόγειο προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη στη Μεσόγειο, σταδιακά μετατοπίζουμε τις ισορροπίες προς το μέρος μας», υποστήριξε, μιλώντας στην τουρκική Βουλή, αναφορικά με το Μνημόνιο Άγκυρας – Λιβύης.

«Χάρη στην αποφασιστική μας στάση στο εν λόγω θέμα, το καθεστώς που ανακηρύξαμε στη Μεσόγειο, σταδιακά γίνεται αποδεκτό από τις εμπλεκόμενες χώρες και ειδικά από την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μάλιστα ο Ερντογάν συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει καμία δικαιοδοσία για τη Λιβύη». «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, ούτε στη στεριά, ούτε στη θάλασσα».

Η απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

Απαντώντας το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «ως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο».

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής. Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός».