Ερώτηση στην Κομισιόν για την τιμολογιακή πολιτική κρατήσεων στη Booking

Eρώτηση προς την Κομισιόν, με θέμα τη μεταβολή της τιμολογιακής πολιτικής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατήσεων Booking.com, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η μεταβολή της τιμολογιακής πολιτικής του κολοσσού που εδρεύει στην Ολλανδία, όσον αφορά στη συνεργασία με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς επιχειρηματίες του χώρου καταγγέλλουν απώλειες επί των κερδών τους. Η εξέλιξη αυτή, εν μέσω τουριστικής περιόδου, φέρεται να έχει ήδη οδηγήσει στη διακοπή συνεργασιών με τη Booking.com. Αντίστοιχες αντιδράσεις καταγράφονται και σε γειτονικά κράτη-μέλη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν “με ποιον τρόπο διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων ορθών συναλλαγών και θεμιτού ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στις συνεργασίες επιχειρήσεων εντός των κρατών-μελών, με πλατφόρμες όπως η Booking, αλλά και με tour operators”. Ακόμη ζητάει στοιχεία “για την επιρροή των ενδιάμεσων πλατφορμών και tour operators στην οικονομία του τουρισμού ανά τα κράτη-μέλη”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Booking.com “ελέγχεται από τις ιταλικές αρχές για μη καταβολή ΦΠΑ τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από ενοικιάσεις τουριστικών κατοικιών που ταξινομούνται μέσω των ιστοτόπων της, το διάστημα 2013-2018”, όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτάει σχετικά την Κομισιόν “με ποια μέσα σκοπεύει να ενισχύσει, αλλά και να προωθήσει περαιτέρω και σε άλλες χώρες, τις εν εξελίξει έρευνες σχετικά με τις πρακτικές της Booking”.

Το πλήρες το κείμενο της ερώτησης

Θέμα: Μεταβολή τιμολογιακής πολιτικής της Booking

Εν μέσω τουριστικής περιόδου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων Booking.com επέλεξε να μεταβάλει την τιμολογιακή της πολιτική. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντιδράσεις έχουν προκληθεί  στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καταγγέλλουν αυξημένες απώλειες επί των κερδών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει επέλθει διακοπή της συνεργασίας τους με τον κολοσσό στον τομέα του τουρισμού, που εδρεύει στην Ολλανδία .

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει ότι πλέον η πλατφόρμα προβαίνει στην  κράτηση προμήθειας επί της τιμής των καταλυμάτων μετά το ΦΠΑ, και όχι επί της καθαρής τιμής.

Στο μεταξύ, η πλατφόρμα ελέγχεται από τις ιταλικές αρχές για μη καταβολή ΦΠΑ τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από ενοικιάσεις τουριστικών κατοικιών που ταξινομούνται μέσω των ιστοτόπων της, το διάστημα 2013-2018 .

Ερωτάται η Κομισιόν:

– Με ποιον τρόπο διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων ορθών συναλλαγών και θεμιτού ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στις συνεργασίες επιχειρήσεων εντός των Κ-Μ, με πλατφόρμες όπως η Booking, αλλά και με tour operators;

– Με ποια μέσα σκοπεύει να ενισχύσει, αλλά και να προωθήσει περαιτέρω και σε άλλες χώρες, τις εν εξελίξει έρευνες σχετικά με τις πρακτικές της Booking;

– Διαθέτει στοιχεία για την επιρροή των ενδιάμεσων πλατφορμών και tour operators στην οικονομία του τουρισμού ανά τα κράτη-μέλη;