ΕΣΗΕΜ-Θ: Η Θεσσαλονίκη δεν παράγει ενημέρωση β’ κατηγορίας

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρούν θετικό βήμα, αν και μισό, των διοργανωτών της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης να δώσουν τη Συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση στη φυσική έδρα της και όχι στην Αθήνα, όπως με ανεξήγητο τρόπο είχαν αρχικώς αποφασίσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ κάνοντας φανερή την ενόχλησή της για την αρχική απόφαση των διοργανωτών της ΔΕΒΘ να δώσουν τη συνέντευξη στην Αθήνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει αυτό αποτελεί «βήμα μισό, επειδή έκριναν απαραίτητο να δοθεί, μόλις δύο ημέρες αργότερα, ανάλογη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, θεωρώντας προφανώς ότι η ενημέρωση που παράγεται στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να φτάνει σε ολόκληρη τη χώρα».

Οπως διευκρινίζει στη συνέχεια, «την αλλαγή αυτή προκάλεσε η αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και των θεσμικών οργάνων του, που εκδηλώθηκε αυθόρμητα στη δημόσια σφαίρα, επισημαίνοντας μια αυτονόητη παραδοξότητα: Αν μια πόλη με 1,5 εκατ. κατοίκους έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί επί 15 χρόνια την κορυφαία, διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση της Ελλάδας για το βιβλίο, δεν γίνεται να θεωρείται ανεπαρκής για να  υποδεχτεί και να διαχειριστεί την ενημέρωση σχετικά με αυτή».

Και καταλήγει: «Η μερική έστω αναδίπλωση των διοργανωτών της ΔΕΒΘ μπορεί να λειτουργήσει και ως χρήσιμη υπενθύμιση σε όλους τους θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη ότι δεν αρκεί να αναπαράγει κανείς τη ρητορική για την ανάγκη να στηριχτεί η περιφέρεια, αλλά οφείλει να τη στηρίζει εμπράκτως, χωρίς να αγνοεί και να απαξιώνει το τοπικό δυναμικό».