ΕΣΘ: Δυσαρεστημένοι οκτώ στους δέκα εμπόρους με την κίνηση στην αγορά τις δύο επιπλέον Κυριακές

Δυσαρεστημένοι με την αγοραστική κίνηση τις δύο επιπλέον Κυριακές που άνοιξαν τα καταστήματα την περίοδο των γιορτών δηλώνουν οκτώ στους δέκα εμπόρους, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα την πρώτη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, μόνο το 18% δήλωσε ικανοποιημένο από την κίνηση στην αγορά ενώ το 82% των ερωτηθέντων δεν έμειναν ικανοποιημένοι τη συγκεκριμένη Κυριακή. Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση και οι υπόλοιποι μισοί όχι. Την τελευταία Κυριακή του έτους ποσοστό 24% των ερωτηθέντων ήταν ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση ενώ το 76% δεν έμειναν ευχαριστημένοι.

Παράλληλα, φαίνεται ότι οι Θεσσαλονικείς έκαναν τα ψώνια τους νωρίς, καθώς το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι καλύτερη καταναλωτική κίνηση υπήρξε κατά την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, το 15% δήλωσε ότι κινήθηκε καλύτερα την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, το 12% είχε ικανοποιητική κίνηση και τα δύο χρονικά διαστήματα ενώ το 16% δήλωσε ότι κανένα χρονικό διάστημα δεν ήταν καλή η αγοραστική κίνηση. Συνολικά το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 65% δήλωσε δυσαρεστημένο από την κίνηση των καταστημάτων την περίοδο των εορτών, κάνοντας λόγο για μείωση τζίρου σε ποσοστό 5% – 40% σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με πώς έκλεισε η χρονιά του 2017 σε σχέση με το 2016 , το 60% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε μείωση τζίρου σε ποσοστό 10% – 40%, το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, ενώ μόνο το 12% δήλωσε αύξηση του ετήσιου τζίρου σε ποσοστό 2%-6%. Ποσοστό 8% δεν απάντησαν.

Οπως τονίζει ο ΕΣΘ, «ελπίδα όλων είναι η εκπτωτική περίοδος που αρχίζει στις 8 Ιανουαρίου 2018, να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις εμπορικές επιχειρήσεις».