Εθνική ντροπή χαρακτηρίζει τον Τραμπ ο Κόλιν Πάουελ

«Εθνική ντροπή» χαρακτήρισε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του οποίου υπέκλεψαν χάκερ.

Ο κ. Τραμπ «βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία της αυτοκαταστροφής, οι Δημοκρατικοί δεν χρειάζεται να του επιτίθενται» έγραφε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους την 17η Ιουνίου απευθυνόμενος σε μία δημοσιογράφο και πρώην συνεργάτιδα, την Έμιλι Μίλερ, σύμφωνα με τα μηνύματα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου που περιήλθαν στην κατοχή του DCleaks και δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη από τον ιστότοπο Buzzfeed.

Ο κ. Πάουελ, υπουργός Εξωτερικών το διάστημα μεταξύ 2001 και 2005 και στρατηγός, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας το διάστημα 1989 έως 1993, επιβεβαίωσε τη γνησιότητα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είδε το «φως» της δημοσιότητας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Πρόσθεσε επίσης ότι τα πρόσωπα που υπέκλεψαν τα περίπου 30.000 μηνύματά του, έχουν στην κατοχή τους «πολλά περισσότερα».

Ο πρώην ΥΠΕΞ επικρίνει επίσης τον κ. Τραμπ καθώς το 2008 υιοθέτησε την άποψη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πιθανόν δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ. «Ναι, το κίνημα εκείνο ήταν ρατσιστικό» γράφει ο κ. Πάουελ, Ρεπουμπλικάνος που είχε υποστηρίξει τον κ. Ομπάμα το 2008 και το 2012.

Σε ορισμένα από τα email που είδαν το φως της δημοσιότητας ο πρώην υπουργός στρέφει τα «πυρά» του και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ιδιαίτερα στην υπόθεση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον. «Είναι θλιβερό. Η Χίλαρι θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτό πριν από δύο χρόνια, λέγοντας απλά κι ειλικρινά σε ολόκληρο τον κόσμο τι είχε κάνει και να μην με εμπλέξει στην υπόθεση. Το είπα τρεις φορές στο περιβάλλον της να μην επιχειρήσουν αυτόν τον ελιγμό» έγραψε ο κ. Πάουελ την 28η Αυγούστου.

«Όταν έφυγα, δεν πήρα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μαζί μου. Δεν πήρα ιδιωτικούς διακομιστές ή αρχεία. Δεν είχα ιδιωτικούς εξυπηρετητές στο υπόγειο κ.α. Δεν είχα μυστικά, όλος ο κόσμος στο υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε τι κάναμε» έγραψε ο κ. Πάουελ τον Ιούλιο.