Ετοιμος να κυβερνήσει δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνέντευξη στην ιταλική RAI παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία εκ νέου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, με ένα νέο, διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, ως τον μοναδικό τρόπο ώστε η χώρα να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν.
«Πιστεύω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι έχουμε μάθει από τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εμείς δεν πρόκειται να πούμε ψέματα στον ελληνικό λαό. Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας και γι’ αυτό και τους ζητούμε να συνάψουμε μια Συμφωνία Αλήθειας. Και μέσα στην αλήθεια κρύβεται σήμερα η ελπίδα».
«Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο» είπε και εξήγησε: «Ερχόμαστε και λέμε ξεκάθαρα: Ναι, αυτό το κράτος, το οποίο παραμένει μεγάλο και σπάταλο, μπορούμε να το περιορίσουμε, μπορούμε να ελέγξουμε τις δαπάνες του, χωρίς να απολύσουμε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά κάνοντάς το να δουλεύει πιο καλά, πιο αποτελεσματικά, πιο παραγωγικά, προς όφελος τελικά των Ελλήνων φορολογουμένων».
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο, έχει συντελεστεί μια πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι, πια, πλειοψηφικό στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι έχουμε τις σωστές λύσεις για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα και πως οι εκλογές δεν είναι σήμερα πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά η λύση στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν ότι ήρθε στην εξουσία λέγοντας ένα πάρα πολύ μεγάλο ψέμα στον ελληνικό λαό. Λέγοντας ότι μπορούσε να σκίσει μνημόνια και να τελειώσει μονομερώς με τις πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης. Έξι μήνες διαπραγματεύτηκε και οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, πάρα πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Αναγκάστηκε, όταν συγκρούστηκαν οι φαντασιώσεις της με τη σκληρή πραγματικότητα, να κάνει μια μεγάλη στροφή στο ρεαλισμό. Ούτε αυτή την πολιτική, όμως, μπορεί να την υπηρετήσει σήμερα η κυβέρνηση».
Για καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι απαιτείται ένα μείγμα που θα περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας: «Εάν δεν μπορέσουμε να προσελκύσουμε πολλές επενδύσεις στη χώρα μας, θέσεις απασχόλησης δεν θα δημιουργηθούν. Αν δεν μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την επιχειρηματικότητα του νέου Έλληνα, να επιτρέψουμε δηλαδή σε νέες επιχειρήσεις να δημιουργούνται σχετικά εύκολα με χαμηλή φορολογία και να μπορούν να διεκδικούν στη συνέχεια την οικονομική επιτυχία, θέσεις απασχόλησης δεν πρόκειται να δημιουργηθούν. Εάν δεν απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμιά μας από το βραχνά της κρατικής επιτήρησης και αν δεν τα συνδέσουμε με την αγορά, τότε οι νέοι μας θα παίρνουνε μεν πτυχία, αλλά τα πτυχία αυτά θα είναι άχρηστα για την πραγματική οικονομία».
Επίσης, σχολιάζοντας την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λαϊκίστικη» τη σημερινή κυβέρνηση και αντιπρότεινε «μια πολιτική, η οποία θα προτάσσει τη μετριοπάθεια, τον ορθό λόγο, την ενότητα απέναντι στο διχασμό» και εξέφρασε την πεποίθησή του πως «τελικά οι λαϊκιστές μπορούν να νικηθούν». Τέλος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Economist που τον περιέγραφε «ως το αντίθετο ενός λαϊκιστή», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια επανάσταση. Αλλά αυτή πρέπει να είναι μια επανάσταση κοινής λογικής. Μια επανάσταση, που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που μπορούν να δημιουργήσουν, να ξετυλίξουν τα πραγματικά τους ταλέντα. Δεν είναι μια επανάσταση, όπως τη φαντάζονταν ενδεχομένως κάποιοι, για να εκφωνήσουν επικήδειους στην κηδεία του Φιντέλ. Είναι μια άλλου είδους επανάσταση, η οποία θα πατήσει πάνω στις δημιουργικές δυνάμεις που έχει αυτός ο τόπος».