Ευ. Κουνιάκη για την επίθεση από χρυσαυγίτες: «Δεν έγινε καμία σύλληψη ούτε προσπάθεια για σύλληψη»

Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, η συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που δέχτηκε βάναυση επίθεση από χρυσαυγίτες έξω από το εφετείο, είπε σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Δεν περίμενα ότι θα μας χτυπήσουν, επειδή βρισκόμασταν έξω από το Εφετείο, με ισχυρή παρουσία αστυνομικών».

Σε ερώτηση για τη στάση της αστυνομίας, αν έγινε κάποια κίνηση από τους αστυνομικούς για να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης, απάντησε: «Τίποτα. Καμία. Μόνο μια αστυνομικός και ένας ακόμη μας είπαν ”ηρεμήστε”. Δεν έγινε καμία σύλληψη ούτε προσπάθεια για να γίνει σύλληψη».

Για την επίθεση και τον τραυματισμό της δικηγόρου και δύο ακόμη γυναικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στο εφετείο, είχαν γίνει 25 προσαγωγές όμως και τα 25 μέλη της Χρυσής Αυγής που προσήχθησαν το μεσημέρι στην Κρατική Ασφάλεια αφέθηκαν ελεύθερα, αφού, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν αναγνωρίστηκαν από τις παθούσες.

Από τα 25 άτομα που είχαν προσαχθεί, τα 23 ήταν άνδρες και τα 2 γυναίκες.

Ανακοίνωση του ΔΣΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) καταδικάζει το σημερινό περιστατικό βάναυσης κακοποίησης της Ευγενίας Κουνιάκη, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η δίκη.

Ο ΔΣΑ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η βάναυση αυτή κακοποίηση «προκαλεί αποτροπιασμό και καταδικάζεται απερίφραστα από το σύνολο του δικηγορικού σώματος και του δημοκρατικού κόσμου» και προσθέτει: «Η υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των δικηγόρων και τη διασφάλιση της άσκησης του λειτουργήματός τους, καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ».

Παράλληλα, ο ΔΣΑ σημειώνει: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι διωκτικές αρχές θα πράξουν το καθήκον τους προκειμένου οι δράστες να συλληφθούν χωρίς χρονοτριβή και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, για την απόδοση των κατά νόμο ποινικών ευθυνών».

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος επισημαίνει ότι θα επανέλθει στον εν λόγω θέμα, όταν «προσδιοριστεί η ταυτότητα των δραστών και μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τα κίνητρα της αποτρόπαιας ενέργειας σε βάρος της συναδέλφου».