«Ευλογημένοι αυτοί που τα δώσανε όλα κι ύστερα κοίταξαν έν’ άστρο σαν τη μόνη ανταπόδοση»

«Ευλογημένοι αυτοί που τα δώσανε όλα κι ύστερα κοίταξαν έν’ άστρο σαν τη μόνη ανταπόδοση». Μ’ αυτό το στίχο του Τάσου Λειβαδίτη ο συνταξιούχος δικηγόρος Σπύρος Σακέτας τίμησε τους αγωνιστές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ  με θέμα  «Τα χρόνια της δικτατορίας στη Θεσσαλονίκη: οι συλλήψεις, οι εξορίες, η αντίσταση, οι αγώνες» ξύπνησαν μνήμες μεταξύ άλλων από τις «βασανιστικές και εμφανείς παρακολουθήσεις» για τους «πανεπιστημιακούς της εποχής που κάνανε τους… βαρήκοους», τις παράνομες αριστερές οργανώσεις, τη «βραδιά που κάποιοι φοιτητές πήγαν στο σπίτι του Δημήτρη Μαρωνίτη για να τον προστατεύσουν από τη Χούντα» αλλά και τη δράση του αγωνιστή δασκάλου  “καπεπετάν  Πέτρου” (Χρήστος Μόσχος), ο οποίος παρέμεινε 24 χρόνια στη φυλακή αλλά το ελληνικό κράτος αποφάσισε ότι «εγκατέλειψε αυτοβούλως την υπηρεσία του!».

«Η χούντα δεν ήταν τίποτα άλλο από μια στιγμή, όπως έκρινε και η δικαιοσύνη, που κράτησε όμως εφτά χρόνια. Η Αριστερά ήταν ανέτοιμη. Δεν είχε κρυμμένο ούτε ένα πολύγραφο.» είπε ο συνταξιούχος δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης, ο οποίος αναφερόμενος στο κλίμα της εποχής τόνισε: «Μετά τις συλλήψεις δε μας λέγανε καλημέρα ούτε οι συγγενείς μας.» Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια κοινωνία που έμαθε να ξεπουλιέται» και σημείωσε ότι «το βαθύ κράτος υπήρχε και θα υπάρχει». Για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είπε ότι «αυθόρμητα δε γίνονται όλα» και υπογράμμισε τη συμβολή των «Κινέζων» της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η Ρία Καλφακάκου αναφέρθηκε στο βιβλιοπωλείο του Μανόλη Αναγνωστάκη, ένα χώρο ελεύθερο που μπορούσες να μιλήσεις κατά της δικτατορίας όπως είπε και υπογράμμισε τη σπίθα που άναψε στους εθνικοτοπικούς συλλόγους που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Για την κατάληψη του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη είπε ότι «είχε πάνω από 10.000 άτομα» και θυμήθηκε τις 100 συλλήψεις και τον «πρύτανη των τανκς Ευάγελο Σδράκα. «Ο πολιτισμός και η παιδεία είναι δύο χώροι που ξεφυτρώνουν αντιστάσεις» σημείωσε τονίζοντας ότι «το κίνημα δε φτιάχνεται αλλά γεννιέται».

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Αλέκος Γρίμπας (συνταξιούχος δικηγόρος, πρώην εξόριστος), Σπύρος Σακέττας (συνταξιούχος δικηγόρος, πολιτικός κρατούμενος της χούντας), Κλέαρχος Τσαουσίδης (συνταξιούχος δημοσιογράφος) και Ρία Καλφακάκου (πανεπιστημιακός, μέλος συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης).

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...