Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Κοινή Διακήρυξη και ραντεβού στην Πορτογαλία

Με μια Κοινή Διακήρυξη και κλείνοντας το επόμενο ραντεβού στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας ολοκλήρωσαν την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο οι ηγέτες των εφτά χωρών που συμμετείχαν, επισφραγίζοντας έτσι την κοινή τους κατεύθυνση στα θέματα που συζήτησαν. «Για θετική συμβολή στο διάλογο για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μία πρωτοβουλία διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Μας ένωσαν τα κοινά προβλήματα των τελευταίων ετών. Μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα. Μας ενώνει και ο μεσογειακός πολιτισμός. Να μπολιάσουμε το διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη, αλλά καλύτερη Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη».

«Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στον διάλογο» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε ευκαιρία αντιπαράθεσης και συζήτησης τη Σύνοδο τονίζοντας: «Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών. Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να απαριθμεί κανόνες και λιτότητα».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα μίλησε κυρίως για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο προσφυγικό ζήτημα επισημαίνοντας ότι «πρέπει και να υπάρξει εξισορρόπηση στα πλαίσιο των δημογραφικών μας ανισοτήτων με την Αφρική και καταμερισμός ευθυνών όταν πρέπει να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας». Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ,υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες μια ομάδα χωρών τονίζει την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη» και ότι η συνθήκη του Δουβλίνου δε συμβαδίζει με την πραγματικότητα, ενώ ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, σημείωσε ότι «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».