Εξοντωτικό πρόστιμο 50.000 ευρώ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά η ΝΔ… στα μαλακά

Κάτι ανάποδο και στραβό πρέπει να συμβαίνει εκεί στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων, που επέβαλλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ στην περιφερειακή κίνηση, «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά».

Η αφορμή ήταν τρία πανό που τοποθετήθηκαν στις Σέρρες, ανώνυμα και σε άγνωστο χρόνο ενώ η καταγγελία έγινε από το ΑΤ Σερρών. Το δε πρόστιμο καλείται να πληρώσει ο επικεφαλής της παράταξης και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος ΠΚΜ, Θανάσης Αγαπητός, ο οποίος να αναφέρουμε πως εργάζεται ως δάσκαλος και αμείβεται με ένα απλό μισθό, κουτσουρεμένο από τις μνημονιακές περικοπές.

Η ΟΛΜΕ και η εκπαιδευτική κοινότητα έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός και μιλούν για αντιδημοκρατική επιβολή ενός εξοντωτικού προστίμου. Επίσης  η παράταξη «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», με επικεφαλής την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, καταγγέλλει την συγκεκριμένη απόφαση, μιλά για προσπάθεια πολιτικής φίμωσης και καλεί τον Τζιτζικώστα και το Π.Σ. της ΠΚΜ να καταδικάσουν την απόφαση και να πάρουν νομικές πρωτοβουλίες για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης.

Επίσης η «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» σχολιάζει πως «η απόφαση πάρθηκε μετά από καταγγελία στην επιτροπή, του υπερδραστήριου στις παρακολουθήσεις των πολιτικών και κινηματικών διαδικασιών Αστυνομικού Τμήματος  Σερρών, το οποίο έκανε αντίστοιχες καταγγελίες και για άλλες Δημοτικές και Περιφερειακές Παρατάξεις με μόνιμη προτίμηση προς τα αριστερά….».

Από την πλευρά της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού τονίζει πως «ως περιφερειακή κίνηση δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την ανατροπή αυτής της εξοντωτικής απόφασης και την ακύρωση του προστίμου των 50.000 Ευρώ», σημειώνει πως «οι (παρα)κρατικοί κύκλοι με τη φασίζουσα ιδεολογία που εμπνεύστηκαν αυτή τη σκευωρία θα μείνουν με την όρεξη. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν υποτάσσεται…».

Όμως ο Μέτιος της ΝΔ δήλωσε «άσχετος» και απαλλάχθηκε …

Προεκλογική συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, στα γραφεία της ΝΔ…

Ωστόσο το ψάξαμε λίγο και είδαμε πως η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, σε άλλες περιπτώσειςδεν ήταν τόσο ανένδοτη και αυστηρή. Σε επώνυμη καταγγελία που είχε για τον χρισματικό υποψήφιο της ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, ο οποίος τελικά εξελέγη, είχε άλλη αντιμετώπιση, πιο χαλαρή και light.

Την ημέρα λοιπόν της επανάληψης των περιφερειακών εκλογών, στις 2/6/2019, συνέλαβαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά από επώνυμη καταγγελία, τον πολίτη Ν.Κ. να μοιράζει ψηφοδέλτια του συνδυασμού «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», του υποψήφιου περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και δη από προεκλογικό περίπτερο της ΝΔ. Κατασχέθηκαν μάλιστα εκατοντάδες ψηφοδέλτια όπως και φάκελοι. Τον έπιασαν δηλαδή τον Ν.Κ. με τις γίδες στην πλάτη. Κληθείς ο Χρ. Μέτιος να καταθέσει, δήλωσε αναρμόδιος και αμέτοχος και πως δεν γνώριζε τον παραβάτη, παρότι ο Ν.Κ. είναι γνωστό στέλεχος της ΝΟΔΕ Αλεξανδρούπολης της ΝΔ και υπήρχε στο ψηφοδέλτιο Μέτιου, υποψήφια με το ίδιο …επώνυμο.

Η Επιτροπή δέχθηκε τους ισχυρισμούς Μέτιου και ομόφωνα τον απάλλαξε από το πρόστιμο, που θα μπορούσε να φτάσει τις 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση όμως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρότι η Επιτροπή έκρινε πως η παράταξη «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία», απλά ….φέρεται να έχει κρεμάσει τα πανό, αποφάσισε ομόφωνα το πρόστιμο των 50.000 ευρώ.

Μάλιστα το ένα πανό έγραφε «Ψωμί, Παιδεία, Γη και Ελευθερία, κάνουμε Ανταρσία». Ούτε καν προεκλογικό δηλαδή. Κι όμως η Επιτροπή είχε άλλη άποψη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Σαφώς η απόφαση αυτή, με την οικονομική εξόντωση των 50.000 ευρω, προσβάλει το δικαίωμα της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στην πράξη και θα πρέπει να επανεξετασθεί. Και σαφώς όλοι θα πρέπει να πάρουν θέση…

Φ.Δ.