Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση δημιουργεί από μόνη της αδιέξοδα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι «βγάζει αριστερές κορώνες και δημιουργεί από μόνη της αδιέξοδα».

Όσον αφορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «ξεκίνησε ως δήθεν επαναστάτης και τώρα έγινε υποτακτικός των πιο σκληρών της Ευρώπης».

«Με τα αδιέξοδά του και τις αποφάσεις του που αλυσοδένουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια γίνεται συνεργός στα σενάρια που απεργάζονται συντηρητικοί κύκλοι για Grexit ή διαρκή λιτότητα. Εγώ τον ρώτησα γι’ αυτό στη Βουλή και δεν μου απάντησε» συνέχισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ διέψευσε ότι υπήρξε ποτέ πρόταση για σύμπραξη λέγοντας ότι «ήταν ψέματα ότι μου τηλεφώνησε το βράδυ των εκλογών για να σχηματίσουμε κυβέρνηση».

Η κ. Γεννηματά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και πάλι στο σχέδιό της με την κωδική ονομασία «Ελλάδα» το οποίο εξήγησε ότι περιλαμβάνει τρία σημεία:

  • ένα δικό μας σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει με αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη
  • να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτιμώντας ότι ο στόχος του 3,5% για μετά το 2018 δεν βγαίνει με τίποτα
  • ουσιαστική διαπραγμάτευση για μείωση του χρέους και «όχι αυτά τα μεσοπρόθεσμα-βραχυπρόθεσμα που λέει ο κ. Τσίπρας. Υπενθυμίσε, δε, με αυτή την αφορμή την απόφαση του Eurogroup του 2012 που έλεγε ότι το 2022 στόχος ήταν ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ να είναι κάτω από 110% «και αυτό το απεμπόλησε ο κ. Τσίπρας».

Επιπλέον, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα δύο πρώτα κόμματα που θα προκύψουν από τις εκλογές «όπως συμβαίνει με τους μεγάλους συνασπισμούς σε ευρωπαϊκές χώρες».

Στην ερώτηση τι θα έκανε η ίδια και αν θα έβαζε τη χώρα σε μνημόνιο, απάντησε χαρακτηρίζοντας ως «μονόδρομο» το μνημόνιο του 2012 αν και παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν λάθη και βεβαίως ήμασταν απροετοιμαστοί όπως όλη η Ευρώπη». Επιτιθέμενη για μία ακόμα φορά στον πρωθυπουργό σημείωσε ότι ήταν «τεράστιο λάθος και φασιστική άποψη από τον Τσίπρα να λέει ότι το σύνολο της μεταπολίτευσης έκανε λάθη και οδήγησε στο Μνημόνιο».

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ τόνισε «προχωράμε όλοι μαζί, η ενότητα, η συσπείρωση και η ανανέωση είναι στόχος» και σημείωσε: «Εγώ είμαι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν μπορεί να προχωρήσει κανένας χώρος χωρίς επικεφαλής».

Τέλος, η κ. Γεννηματά έκλεισε την πόρτα σε όσους «πήγαν να βρουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ» , ενώ όσον αφορά στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το ταξίδι του πρωθυπουργικού αεροσκάφους είπε ότι «είναι λάθος, ευτελίζεται η πολιτική ζωή με ευθύνη και των δύο, ρίχνουμε νερό στο μύλο των πιο συντηρητικών κύκλων».