Φ. Γεννηματά: Ρίχνουν τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο στόχος είμαστε εμείς

Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη χρεωκοπία της χώρας, «από την είσοδο της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα», ζήτησε σήμερα το βράδυ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φωφή Γεννηματα, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος της, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης στην φετινή 84η ΔΕΘ.

Όπως υποστήριξε, υπάρχει «ομερτά» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι ευθύνες των κυβερνήσεων τους να παραπεμφθούν στις πολιτικές καλένδες. «Εμείς θα επιμείνουμε. Πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά  όλη η περίοδος

Να επιμεριστούμε τίμια τις ευθύνες του δημοσιονομικού και κοινωνικού εκτροχιασμού» τόνισε και ζήτησε εθνική συνεννόηση για μία νέα πορεία. Όπως είπε, δύο μήνες μετά τις εκλογές, είναι ώρα να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και έψεξε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι «μαλώνουν» για το «αν είχαμε βγει από την κρίση πριν τις εκλογές ή αν αυτό έγινε «ως εκ θαύματος», αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ». «Τίποτε από τα δύο δεν είναι αλήθεια», είπε και υποστήριξε πως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και πως η χώρα ακόμα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, όπως ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος και ένα απειλητικό ιδιωτικό χρέος, ελάχιστες επενδύσεις, χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας, δυσβάσταχτα πλεονάσματα, με το σύνολο του εθνικού πλούτου υποθηκευμένο, με υψηλή ανεργία και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Επισήμανε δε πως χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, κάτι που λείπει από την κυβέρνηση ενώ κατηγόρησε τον Κ.Μητσοτάκη για υποχωρητικότητα έναντι των δανειστών και επικοινωνιακή προβολή των «εύκολων» αλλά και ανούσια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η αέναη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη βολεύει και τους δύο. Ο καθένας έχει τον Δράκο που θέλει στο δικό του παραμύθι», είπε και τόνισε πως η ΝΔ δεν έχει μεταρρυθμιστική πρόταση αλλά μία συντηρητική ατζέντα στη βάση ενός συγκεντρωτικού και αυταρχικού κράτους της δεξιάς. «Η ΝΔ  είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Εμείς δεν ντρεπόμαστε για την ιδεολογική μας ταυτότητα, δεν κρυβόμαστε, δεν μετατοπιζόμαστε» είπε και σημείωσε πως «οι όψιμες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν κάνουν τη δεξιά, που βαρύνεται με το ανάθεμα σε βάρος του, κέντρο. Έρχεται δεύτερος μετά τον Τσίπρα».

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της δεξιάς, δεν συνεπάγεται και συγχωροχάρτι στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ» και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πως άνοιξε το δρόμο στην αυτοδυναμία της ΝΔ, καθώς «απέτυχε ως δήθεν «κυβερνώσα πρώτη φορά αριστερά» να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου και της ελληνικής κοινωνίας».

Όλοι, φίλοι και εχθροί καθημερινά με μας ασχολούνται

Όπως είπε, «κοινός στόχος και των 2 είναι βέβαια το Κίνημα Αλλαγής», ενώ απευθυνόμενη και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ είπε «δεν είναι τυχαίο ότι όλοι, φίλοι και εχθροί καθημερινά με μας ασχολούνται! Γιατί η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καθιερωθεί, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.  Έχει χαράξει αυτόνομη πορεία. Έχει ταυτότητα. Έχει πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση του τόπου και μόνο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων μπορεί να κάνει συνεργασίες. Όχι ως συμπλήρωμα και δεκανίκι». Πολιτικά προσδιόρισε το ΚΙΝΑΛ ως φυσική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή «ένα κόμμα σοσιαλιστικό, πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, πολιτικά φιλελεύθερο, που εκφράζει τις προσδοκίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων Ελλήνων». 

Επίσης, απευθυνόμενη στη κυβέρνηση της ΝΔ και στον Κ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να αφήσει τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. «Δεν είναι ώρα για παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο, που οδηγούν σε άγονες διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι» σημείωσε .

Πέντε βασικοί στόχοι

Τέλος, παρουσίασε τα βασικά σημεία ενός σχεδίου αναγέννησης της χώρας, το οποίο, όπως είπε, εστιάζει στις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις, την μαζική απασχόληση, την απελευθέρωση των κρυμμένων δυνατοτήτων και ευκαιριών της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε δε, πως οι βασικές επιδιώξεις πρέπει να είναι η ανόρθωση του κοινωνικού κράτους και η ανάπτυξη με κοινωνική πολιτική, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αξιοποίηση των γεωπολιτικών ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή. Εδικά για την οικονομία, έθεσε 5 βασικούς στόχους:

  • Να πετύχουμε την μείωση των υποχρεώσεων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
  • Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου,
  • Να στηρίξουμε την Ελληνική Μικρομεσαία επιχείρηση ,
  • Η στήριξη των Εργαζομένων και των ανέργων.
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν γυρνάμε πίσω στο ΠΑΣΟΚ

Κλείνοντας έστειλε και πάλι μηνύματα στο εσωτερικό τους ΚΙΝΑΛ διαμηνύοντας στους νοσταλγούς του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο παρελθόν. «Έχουμε επιλέξει να κοιτάμε μόνο μπροστά. Ένα βήμα την φορά, αλλά στην ίδια κατεύθυνση. Να καθορίζουμε την εποχή μας, να αφήνουμε το στίγμα μας. Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτή την πολύτιμη κληρονομιά κουβαλάμε μαζί μας στο Κίνημα Αλλαγής» είπε και υπογράμμισε πως «πιστεύω βαθιά πως η παράταξή μας μπορεί να βγει ξανά μπροστά για μια καλύτερη Ελλάδα».

Την ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, παρακολούθησαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι ενώ παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, όπως και το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές, στελέχη κοινωνικών φορέων  κ.λ.π . Την κ. Γεννηματά στο βήμα της 84Ης ΔΕΘ προλόγισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ Τάσος Τζήκας.

Φ.ΔΕΡ.