Φ. Γεννηματά: Στόχος η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς παλινόρθωση της Δεξιάς

Τη θέση ότι «η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια ισχυρή, βιώσιμη κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας», διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε εκδήλωση ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για την αναβάθμιση του Γυμνασίου και του Λυκείου, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι η υιοθέτηση «εθνικής γραμμής συνεννόησης» είναι το «κλειδί» για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως αρνούνται ακόμη αυτή την αναγκαιότητα, ενώ προσδιόρισε ως διττό στόχο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και όχι παλινόρθωση της δεξιάς και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την εθνική συνεννόηση και την εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί σχετικά με την αξιολόγηση και τη διευθέτηση του χρέους, αναφέροντας ότι δεν της έχει καμία εμπιστοσύνη καθώς δέσμευσε τη χώρα σε επιτροπεία και λιτότητα για πολλά χρόνια.

«Ο κύκλος που άνοιξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τις ψεύτικες υποσχέσεις και το λαθρεμπόριο ελπίδας, κλείνει οριστικά με αυτή τη συμφωνία ντροπής, το τέταρτο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού», είπε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση αλλάζει γραμμή κάθε μέρα και αντιδρά σπασμωδικά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια. «Η χώρα χρειάζεται πριν απ’ όλα μια νέα δημιουργική αλλαγή στην πολιτική. Έχουμε πληρώσει ακριβά εμμονές και φιλοδοξίες που μας κρατούν στο χθες», υπογράμμισε και χαρακτήρισε ψευδαισθήσεις τις ελπίδες για «σωτήρες που θα έρθουν και μαγικές λύσεις που θα φέρουν. Αποδείχθηκε ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση με ασφάλεια».

Πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο 

Οι βασικές αρχές είναι οι εξής:

  • Οι απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου να έχουν πιστοποίηση της γνώσης ξένης γλώσσας και πληροφορικής.
  • Νέο πρόγραμμα σπουδών στο λύκειο που στοχεύει στη διασύνδεση με την πραγματική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη πχ μαθήματα Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας.
  • Ψηφιακή εκπαίδευση και δεξιότητες για να μπορέσουν οι νέοι μας να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και να έχουν άμυνες σε όλες τις σύγχρονες απειλές της χρήσης διαδικτύου (bulling).
  • Συνεργασία Δημόσιου τομέα, αυτοδιοίκησης και κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να καθορίζονται οι προτεραιότητες και οι κατευθύνσεις της εκπαίδευσης ανά περιφέρεια, με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες. Κράτος- κοινωνία και αγορά και στον τομέα της εκπαίδευσης είναι ανάγκη να συνεργαστούν.
  • Ένας νέος χάρτης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με έναν ισχυρό πόλο εκπαίδευσης ανά περιφέρεια.
  • Αξιολόγηση παντού και για όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης.
  • Αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης (η διδακτική εμπειρία και η γνώση πληροφορικής δεν μπορεί να είναι για πέταμα για να βολέψουμε τους ημέτερους). Τέλος σε αυτή τη λογική.
  • Επιδίωξη εθνικής συνεννόησης για εθνική γραμμή και στην παιδεία.