Φ. Κουβέλης: H ένταση από την πλευρά της Τουρκίας θα συνεχιστεί

Την εκτίμηση ότι η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας θα συνεχιστεί εν όψει και των πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να προκύψει θερμό επεισόδιο από ατύχημα.

«Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς το κλίμα των εντάσεων τροφοδοτεί τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας που εξυπηρετεί τον Ερντογάν» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προβλέποντας «δύσκολο δίμηνο» μέχρι τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής δεν βλέπω. Είναι δυνατό όμως μέσα από τη συνήθη συμπεριφορά της Τουρκίας μία αναχαίτιση, η οποία έχει καταστεί καθημερινότητα, να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο».

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με ακριβή τρόπο πότε θα υπάρξει αποφυλάκισή τους. «Μέσα στο κλίμα το προεκλογικό (σ.σ. στην Τουρκία) είναι δύσκολο να προσδιορίσω τι ακριβώς θα γίνει» είπε.

Σημείωσε πάντως ότι οι πιέσεις που δέχεται η Τουρκία είναι πολλές και ότι οι ενέργειες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης είναι σε πολλαπλά επίπεδα.

Επισήμανε ακόμη ότι το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τονίζοντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Καμμένου περί ομηρείας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι με τον όρο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήθελε να τονίσει το «απαράδεκτο» της υπόθεσης, καθώς οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο. «Αν κανείς αναφέρεται στην κράτηση με την έννοια ότι είναι παράνομη και παρατεταμένη αυτό το αντιλαμβάνομαι με τον χαρακτηρισμό ομηρεία. Αν όμως προσδώσει κανείς στον χαρακτηρισμό αυτό άλλο περιεχόμενο τότε αρχίζει να αναδεικνύεται το στοιχείο της ανταλλαγής» ανέφερε.

«Κανένα πρόβλημα δυσαρμονίας» με τον Π. Καμμένο

Ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα δυσαρμονίας» στη συνεργασία του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Όπως είπε, μπορεί να είναι άλλη η εκφορά του λόγου του κ. Καμμένου και άλλη η δική του, μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για κάποια πράγματα, αλλά «συνεργαζόμαστε πολύ καλά». «Ο καθένας έχει τις αρμοδιότητες του» είπε επαναλαμβάνοντας ότι «θεσμικά ο κάθε αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει στο Πρωθυπουργό».

«Ούτε ο κ. Καμμένος έχει εκχωρήσει την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα σε εμένα, ούτε εγώ στον κ. Καμμένο» πρόσθεσε.