Φ. Κουβέλης: Είπα «όχι» στον Σαμαρά για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαψεύδει ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αλλά δηλώνει, για πρώτη φορά, ξεκάθαρα ότι συνειδητά με τη στάση του οδήγησε τη χώρα στις εκλογές για να κυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του. Ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο iEfimerida αναφέρει ότι τότε δεν του είχε μεν γίνει «με σαφήνεια» πρόταση από τη ΝΔ για να αναλάβει πρόεδρος, αλλά του είχαν γίνει «βολιδοσκοπήσεις ή προτάσεις». Αλλά αναφέρει πως ακόμη κι αν είχε επικοινωνήσει άμεσα μαζί του ο Αντώνης Σαμαράς, δεν θα είχε αλλάξει η στάση του.
Επιπλέον, σημείωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και να εμπιστεύεται τον αρχηγό του, χωρίς να μετανοιώνει για τις επιλογές του. «Αυτοκριτική θα έκανα από την ώρα που θα αισθανόμουν ότι έχω κάνει κάτι που δεν αντιστοιχεί σε αυτά που πιστεύω», ανέφερε. Παράλληλα βλέπει με θετική ματιά τις απόψεις του Νίκου Φίλη, για έναν διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.

Στην ερώτηση γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015, ο Φώτης Κουβέλης εξήγησε την στάση που γενικότερα είχε πάρει η ΔΗΜΑΡ εκείνη την περίοδο. «Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, με δική μου εισήγηση […] είχαμε πάρει απόφαση, σχεδόν ομόφωνη, ότι δεν θα ψηφίσουμε πρόεδρο Δημοκρατίας, γιατί πιστεύαμε ότι δεν έπρεπε να εκλεγεί Πρόεδρος για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ώστε, να αλλάξει, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και η απόφασή μας, σελίδα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «Ηταν προφανές ότι όταν εκείνη την ώρα λέγαμε να αλλάξει σελίδα, ξέραμε ότι και στη βάση της κοινωνίας αλλά και των δημοσκοπήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η επόμενη επιλογή των Ελλήνων πολιτών».

Όσον αφορά το σημερινό πολιτικό κλίμα, ο Φ.Κουβέλης χαρακτηρίζει «ευεξήγητη» τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των «φοβερών προβλημάτων» που έχει να αντιμετωπίσει και εκτιμά ότι «έαν όμως επιτύχει αυτά τα οποία μακροοικονομικά σημειώνονται να αφήσουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα του Έλληνα, τότε είναι δυνατόν να ανακάμψει».
Υποστηρίζει δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ «δεν έχει εκχωρήσει ούτε την ιδεολογική ούτε την πολιτική του ταυτότητα».

Ωστόσο, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook απαντά στη συνέντευξη, υποστηρίζοντας ότι δεν του είχε γίνει άμεσα πρόταση για να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατηγορεί, μάλιστα, τον κ. Κουβέλη ότι λέει ψέματα απειλώντας, παράλληλα, με αποκαλύψεις. Ολόκληρη α ανάρτηση του Ανδρέα Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

«Διαβάζω τη συνέντευξη του Φ. Κουβελη στο iefimerida(Μ. Λοβερδου) στην οποία ξεκαθαρίζει-και μπράβο…-ότι ψήφισε Δημαρ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ωστόσο, αναρωτιέμαι, γιατί πάλι τα “ίδια” για το θέμα της ΠτΔ; Όταν κάποιος λέει συνειδητά ψέματα για ένα ιστορικό γεγονός δεν μας “υποχρεώνει” να πούμε χαρτί και καλαμάρι πως εκτιχθηκαν τα γεγονότα; Οταν, δε, λεει ψέματα για να αυτοπροφυλακτει, δεν αναγκάζει τους τρεις ανθρώπους(Σπ.Λ, Γ. Μ και Α.Π) που γνωρίζουν ΟΛΗ την αλήθεια να μιλήσουν;
ΥΓ: Τουλάχιστον μην κοροϊδευόμαστε “μεταξύ” μας και λέμε ανιστόρητα επιχειρήματα για τον άνθρωπο που απαρνήθηκε τα κορυφαία αξιώματα και τα έκανε, και καλά, ολα από αλτρουισμό και αγάπη για την αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, το σοσιαλισμό και τον Αλέξη…».