«Οι φασίστες δε θα τα καταφέρουν» σύμφωνα με το βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλη

«Θα παρθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος για την πάταξη όλων των προβοκατόρικων στοιχείων. Οι φασίστες δε θα τα καταφέρουν και σύντομα στη δημοκρατική Λέσβο θα γυρίσουν στο καβούκι τους» δήλωσε, μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, σχολιάζοντας τις καταγγελίες που πληθαίνουν καθημερινά και μιλάνε για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο στη Λέσβο, με στόχο να δημιουργηθούν επεισόδια και να στραφούν οι κάτοικοι εναντίον προσφύγων και μεταναστών, αλλά και όλων εκείνων των πολιτών που υπήρξαν αλληλέγγυοι.

Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες που παρακολουθούν την εξέλιξη, έπαιξαν αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναπαρήγαγαν ανυπόστατες φήμες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει η ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ, την είδηση σχετικά με την «παρεμπόδιση» της υποστολής της σημαίας στη Μυτιλήνη, η οποία διαψεύστηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού! Η μετάδοση όμως και η αναπαραγωγή της ψευδούς αυτής είδησης οδήγησε στα όσα συνέβησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

Η φήμη όμως, και μάλιστα την ώρα που γινόταν στην πόλη της Μυτιλήνης η πορεία των κατοίκων της Μόριας περί δήθεν μαζικών απελάσεων Αφρικανών μεταναστών στην Τουρκία, προκάλεσε τις πρώτες αψιμαχίες και τις συγκρούσεις, το βράδυ της ίδια μέρας, που είχαν ως αποτέλεσμα να καεί μεγάλο μέρος του hot spot της Μόριας.

Το ίδιο βράδυ, η φυγή των προσφύγων και των μεταναστών από το καιόμενο hot spot, μετατράπηκε σε φήμες περί ξεσηκωμού και κίνησης «να καταληφθεί η Μυτιλήνη».

Ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων με δήθεν ξεσηκωμό χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι ξεκίνησαν για να «καταλάβουν» τη Μυτιλήνη. Όπως αναφέρεται και στη σελίδα της Χρυσής Αυγής Λέσβου, μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στα μπλόκα περιφρούρησης. «Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται αυτή τη στιγμή (ώρα 02.13) αν και τα επεισόδια έχουν λήξει και οι μετανάστες επιστρέφουν στο καμένο hot spot, οι κάτοικοι της Μόριας, αλλά και των άλλων μικρών γειτονικών χωριών, αποφάσισαν να μην κοιμηθούν (όπως τους προηγούμενους μήνες). Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται στις εισόδους του χωριού και δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν το χωριό τους. Στην ενημέρωση της αστυνομίας περί της λήξης των επεισοδίων δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται το κράτος και θα λάβουν μόνοι τους μέτρα προστασίας της ακεραιότητας τους και της περιουσίας τους!» έγραφε η ιστοσελίδα της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στη Λέσβο.

Την ίδια μέρα, μέλη της οργάνωσης είχαν παρεισφρήσει στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας. Στην κάμερα της ΕΡΤ, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Τρακέλλης, είχαν δηλώσει πως στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων από την πρώτη στιγμή και το χωριό τους απέχει από οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά. Αυτό που ζητούν μάλιστα είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο πρώην στρατόπεδο και να σταματήσει η εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων που οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης προέβαλαν το βασικό και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μόριας για αποζημίωση από το κράτος σχετικά με τις ζημιές στις περιουσίες τους. Όλα αυτά όμως πνίγηκαν από τα αντικυβερνητικά συνθήματα και τα επεισόδια έξω από το δημαρχείο με πρωταγωνιστές μέλη της «Χρυσής Αυγής».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ