Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και δυτικά της πόλης

Η καλλιτεχνική συνέργεια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και δήμου Παύλου Μελά, το Σεπτέμβρη 2016 στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, με την ανοιχτή προβολή της ανατρεπτικής κωμωδίας «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρουκς, έχει συνέχεια.

Η διοίκηση του Φεστιβάλ, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εξωστρέφειά της μέσα από δημιουργικές συνεργασίες, αντιλαμβανόμενη και τα νέα δεδομένα, που προτάσσουν ως λύση για την αποδοτικότερη λειτουργία μεγάλων φορέων τέτοιες πρωτοβουλίες, αποφάσισε να εξαπλωθεί τόσο δυτικά όσο και ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποφάσισε την προβολή τμήματος του προγράμματός του στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης (αλλά και στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Καλαμαριάς).

Επτά συνολικά ταινίες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι φίλοι του είδους από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο, από τη Δευτέρα 6 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των ειδικών προβολών ντοκιμαντέρ DOC IN TOWN.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης δηλώνει σχετικά: «Σκοπός της συμμετοχής μας, είναι να προωθηθούν και να αξιοποιηθούν συνεργασίες με σημαντικούς φορείς του πολιτισμού προς όφελος των πολιτών, να αναδειχτεί η αναγκαιότητα της αποκέντρωσης των πολιτιστικών δρώμενων, να γίνουν ευρύτερα γνωστοί οι κλειστοί και οι υπαίθριοι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Παύλου Μελά μέσα από την προσέλκυση κοινού και πέρα από τη Δυτική Θεσσαλονίκη και να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να αντιληφθεί, να κατανοήσει τη ματιά του δημιουργού και να εκφραστεί μέσα από τις ταινίες τεκμηρίωσης».

Σημειωτέον, ότι ο Δήμος Παύλου Μελά και η Φωτογραφική Λέσχη Όψεις θα παρουσιάσουν στον 3ο όροφο του ΚΠ Χρήστος Τσακίρης, Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφία και Ντοκουμέντο» από τη Δευτέρα 6 έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Η είσοδος ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Δευτέρα 6 Μαρτίου

20.00 Πού ήμουν, πού είμαι, πού πάω – Φωνές αμφιθεάτρου του Γιώργου Κεραμιδιώτη

Τρίτη 7 Μαρτίου

20.00 Δεύτερη ζωή: Από αγκάθι, ρόδο της Νικόλ Αλεξανδροπούλου

22.00 Συράκος Δανάλης – εκδρομή στο φως του Δημήτρη Γκουζιώτη

Τετάρτη 8 Μαρτίου

20.00 Το συρματόπλεγμα: Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης της Αναστασίας Χριστοφορίδου και των FilmFabrikers, παραγωγή της Πολιτιστικής Γειτονιάς Δήμου Νεάπολης – Συκεών

Ένας δρόμος με μακρά ιστορία της Ανατολής Καρυπίδου και Φωτογραφίας – ήχου Δαμιανού Μαξίμωβ

22.00 Το πρώτο γεύμα – Το ταξίδι της τροφής: Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα σε σκηνοθεσία των Νίκου Νταγιαντά, Ανδρέα Αποστολίδη, Λευτέρη Χαρίτου, Γιούρι Αβέρωφ

Πέμπτη 9 Μαρτίου

20.30 Που είσαι Σινγκάλ; του Άγγελου Ράλλη

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1.Πού ήμουν, πού είμαι, πού πάω – Φωνές αμφιθεάτρου

Ένα ντοκιμαντέρ που αφορά τους φοιτητές(-τριες), οι οποίοι αναφέρονται στις σχέσεις τους με τους γονείς, τους καθηγητές, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες, τη σχέση τους με το μέλλον, τη σχέση του πανεπιστημίου με την κοινωνία.

2.Δεύτερη ζωή: Από αγκάθι, ρόδο

Ο Δημήτρης ζει χάρη στην καρδιά του Νικόλα που «έφυγε» σε τροχαίο, ο Εμμανουήλ ζει χάρη στο ήπαρ μιας άγνωστής του γυναίκας που χάθηκε πρόωρα. Και οι δύο απέκτησαν μια δεύτερη ζωή χάρη στην εσωτερική δύναμη των συγγενών δύο άλλων οικογενειών και το σύγχρονο «θαύμα» της μεταμόσχευσης. Γιατί όμως η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δωρεά οργάνων; Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος μιλάει με μεταμοσχευμένους, συγγενείς ασθενών και χειρουργούς για το μεγαλείο της δωρεάς μοσχευμάτων, τις τεράστιες λίστες αναμονής, τoν αγώνα δρόμου των γιατρών, τα προβλήματα του συστήματος.

3.Συράκος Δανάλης – Εκδρομή στο φως

Ο βετεράνος διευθυντής φωτογραφίας Συράκος Δανάλης (1927-2017) πηγαίνει μαζί μας μια εκδρομή στο φως. Εξιστορεί την ζωή του ως κινηματογραφιστή στα φιλμ των Τάκη Κανελλόπουλου, Πάνου Γλυκοφρύδη, Τώνιας Μαρκετάκη, και άλλων σημαντικών σκηνοθετών. Μας θυμίζει την προσφορά του στο ελληνικό ντοκιμαντέρ και στις σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ της μεταπολίτευσης. Μας εκπλήσσει με τη δημιουργική συνέχειά του ως εικαστικού καλλιτέχνη, τα τελευταία χρόνια, στο εργαστήρι του στην Αίγινα.

4. Το συρματόπλεγμα: Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης

Με αφορμή τα καπέλα που νοίκιαζαν στους επισκέπτες για να συναντηθούν με τους φυλακισμένους, η ταινία μιλά για το πώς αισθάνονταν οι φυλακισμένοι στο Γεντί Κουλέ. Γι’ αυτό το θέμα μιλούν δύο πρώην φυλακισμένοι και η ιδιοκτήτρια του καφέ «Αίθριο» στο Γεντί Κουλέ. Γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν για να φτάσουμε στο σήμερα και να δείξουμε ότι η ιστορία των αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται. Με μινιμαλιστικό ύφος, τα γεγονότα δραματοποιούνται για να δοθεί χώρος στη φαντασία του θεατή.

5.Ένας δρόμος με μακρά ιστορία

Το Ένας δρόμος με μακρά ιστορία αποκαλύπτει στο κοινό την ιστορία των ελληνικών χωριών της Γεωργίας – μια άγνωστη για πολλούς ιστορία 200 σχεδόν ετών. Μια ιστορία που ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα με την ίδρυση του πρώτου ελληνικού χωριού, την οποία με την πάροδο του χρόνου ακολούθησε η ίδρυση άλλων 52. Μέσα από τη μελέτη της καθημερινότητας και του πολιτισμού των κατοίκων σ’ ένα δύσβατο περιβάλλον, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την πορεία από την ίδρυση και την άνθηση έως την παρακμή των χωριών αυτών.

6.Το πρώτο γεύμα – Το ταξίδι της τροφής: Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα

Το Πρώτο γεύμα είναι το πρώτο από πέντε επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ Το ταξίδι της τροφής. Από την Εποχή των Παγετώνων έως και τα μινωικά και μυκηναϊκά ανάκτορα, το πρώτο επεισόδιο διερευνά πώς η διατροφή διαμόρφωσε τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες και πολιτισμούς, χρησιμοποιώντας αναπαραστάσεις, εντυπωσιακά γυρίσματα στη νοτιανατολική Μεσόγειο και συνεντεύξεις με κορυφαίους διεθνείς ιστορικούς.

7.Πού είσαι Σινγκάλ;

Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, παρουσιάζονται τα διλήμματα της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...