Φοιτητές Αρχαιολογίας του ΑΠΘ: Να μη ξηλωθούν τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό

Κατά της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, τάσσονται οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Σε ψήφισμα που υιοθέτησε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, μετά από πρωτοβουλία του σχήματος «Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία» τονίζονται τα εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ Σ.Φ. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ

Σχετικά με την επιχειρούμενη απόσπαση των αρχαίων στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης:

Στο βήμα της φετινής ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόσπαση των αρχαίων που αποκαλύφθηκαν από την αρχαιολογική έρευνα στα πλαίσια των ανασκαφών για το μετρό Θεσσαλονίκης.

Τα ευρήματα της Βενιζέλου αποτελούν έναν αρχαιολογικό θησαυρό για την πόλη της Θεσσαλονίκης (πρόκειται για τη διασταύρωση της αρχαίας εγνατίας, σε εξαιρετική μάλιστα κατάσταση) και η παραμονή τους κατά χώραν (insitu)είναι τεχνικά εφικτή.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ξηλώσει τα αρχαία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα της αναδόχου εταιρείας, εις βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του δημοσίου συμφέροντος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Ζητάμε να μην υπάρξει απομάκρυνση των αρχαίων της Βενιζέλου από το φυσικό τους περιβάλλον.