Φωνές, μπινελίκια και κάποια… χτυπήματα παραδέχονται οι σωφρονιστικοί των φυλακών Νιγρίτας

«Απόπειρα λακτισμάτων, φωνές και… μπινελίκια» παραδέχτηκαν μόνο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για το θάνατο του βαρυποινίτη Αλβανού κρατούμενου Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας.

Δύο από τους κατηγορούμενους που απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου τον κρατούμενο αλλά παραδέχτηκαν ότι… έφυγαν κάποια χτυπήματα. «Στη δική μου αντίληψη δεν είδα συνάδελφο να χτυπάει κρατούμενο. Απόπειρα λακτισμάτων έγιναν, αλλά δεν τα επέτρεψα. Υπήρχε ένταση αλλά δε χρησιμοποιήθηκαν οποιαδήποτε σύνεργα ούτε σκοινιά.» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην αρχιφύλακας ο οποίος είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση. Οπως είπε είναι… δημοκρατικός και απεχθάνεται τη βία.

«Φύγανε… δύο – τρία χτυπήματα»

Φαινόταν ότι είχε φάει ξύλο, είχε πληγές. Αίμα δεν είδα. Από συναδέλφους δεν είδα κανέναν να τον χτυπάει. Είδα φωνές και μπινελίκια να το πω λαϊκά. Κι εγώ του είπα “δεν ντρέπεσαι έφαγες έναν οικογενειάρχη”». Οταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα για το πώς εξηγούνται κάποια χτυπήματα που υπήρχαν στο σώμα του κρατούμενου απάντησε: «Φύγανε δύο – τρία χτυπήματα. Δεν είδα όμως πώς». Οταν ρωτήθηκε από την έδρα αν χρησιμοποιήθηκε σχοινί για βασανιστήρια σε βάρος του κρατούμενου απάντησε: «Είπε ο κρατούμενος φέρτε ένα σκοινί να κρεμαστώ. Το πετάξαμε, δεν χρησιμοποιήθηκε εναντίον του. Δεν είμαι υπέρμαχος αυτών των μεθόδων».

«Δεν είμαι αληταράς»

Τις κατηγορίες αρνήθηκε και άλλος ένας συγκατηγορούμενος του ο οποίος επίσης είχε προφυλακιστεί για την ίδια υπόθεση. Μάλιστα έκανε λόγο για απειλές που δέχτηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. «Δεν έχω πειράξει ποτέ κρατούμενο. Είμαι εδώ για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Αλητάρας, βρώμικος δεν ήμουν ποτέ. Ούτε βασανιστής, ούτε δολοφόνος είμαι» είπε μεταξύ άλλων.

13 άτομα στο εδώλιο

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία, όπως επίσης ο πρώην διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας (14ος κατηγορούμενος) που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.