Φόρος 29% στα έσοδα των σχολικών επιτροπών από τα κυλικεία

Νέα μείωση δέχονται τα έσοδα των σχολικών επιτροπών μετά και τη φορολόγηση με συντελεστή 29% των εσόδων των κυλικείων, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας. “Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, εδώ και χρόνια έχουν μειωθεί πάνω από 50%, από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Συχνά, κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί δήμοι δεν αποδίδουν τις λειτουργικές δαπάνες όπως οφείλουν ή κινούνται με αδιαφανείς διαδικασίες επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των σχολείων”, αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), προσθέτοντας ότι μέρος της οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων, αποτελούν τα έσοδα από την εκμίσθωση των κυλικείων που είναι εξαιρετικά μειωμένα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των οικογενειών.

Όμως με νέα εγκύκλιο της Ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων (ΔΕΑΦ Β 1016062 ΕΞ 2017/1.2.17) τα έσοδα αυτά θα φορολογούνται ως εισόδημα από …επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 29% και μάλιστα αναδρομικά.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι συνέπειες της εφαρμογής αυτής της εγκυκλίου θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τη λειτουργία των σχολείων, αφού αφενός θα μειωθούν τα έσοδα από τις, πενιχρές, λειτουργικές δαπάνες, αφετέρου η προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος στα κυλικεία θα αναγκάσει πολλά από αυτά να κλείσουν. Γι’ αυτό και απαιτεί την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και την την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης η οποία με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι έτσι πιο εύκολα τώρα θα δρομολογηθεί η περίφημη «οικονομική αυτοδυναμία» των σχολείων που για να επιβιώνουν πρέπει να αναζητούν χορηγούς ή να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκτός από την απόσυρση της εγκυκλίου η Γ’ ΕΛΜΕ-Θ ζητά και τη γενναία αύξηση των εκπαιδευτικών δαπανών και της επιχορήγησης των σχολείων, την κάλυψη από το κράτος όλων των υπηρεσιών των ΔΕΚΟ, την απαλλαγή από ΦΠΑ κλπ. “Μέτρα δηλαδή για να αναπνεύσουν οικονομικά και να επιτελέσουν την λειτουργία τους σε όφελος των μαθητών μας και της δωρεάν ποιοτικής μόρφωσης για όλους”.