Φράχτη 200 χιλιομέτρων στα σύνορά της σχεδιάζει η Βουλγαρία

Επιθυμώντας να αποτρέψει τις εξ ανατολών προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, κυρίως από την Τουρκία, η Βουλγαρία κατασκευάζει συρμάτινο αγκαθωτό φράχτη, ο οποίος μέχρι στιγμής ξεπερνά τα εκατο χιλιόμετρα και αναμένεται να φτάσει τα διακόσια. Ταυτόχρονα, χιλιάδες συνοριοφύλακες περιπολούν στα σύνορα με την Τουρκία βοηθούμενοι από αξιωματικούς του στρατού και άντρες της FRONTEX.

Αυξημένες είναι οι περιπολίες -κάποιες από κοινού με την Ελλάδα- και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπου ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ έχει δηλώσει πως θα υψώσει και εκεί συρματοπλέγματα εάν χρειαστεί.

Οι ροές από την Τουρκία παρουσιάζουν ύφεση αυτήν την περίοδο, ωστόσο η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μποτσαρεβα, οι δυνάμεις φρούρησης στα σύνορα πρόκειται να ενισχυθούν με τετρακόσια είκοσι σύγχρονα τζιπ, ελικόπτερα, θερμικές κάμερες, ενώ θα εγκατασταθεί σε όλη τη μεθόριο, όπου δεν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, ειδικό σύστημα επικοινωνίας. Όλα αυτά με κονδύλια από τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.