Φρένο στην απόλυση-επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία

Τέλος στην παράνομη πρακτική των σχολαρχών, οι οποίοι καταγγέλλουν τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών στο τέλος του διδακτικού έτους, τον Ιούνιο, ώστε να μην καταβάλουν τις αποδοχές τους καλοκαιρινούς μήνες και τους ξαναπροσλαμβάνουν τον Σεπτέμβριο, έπειτα από εγκύκλιο που εξέδωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε την Τρίτη 19 Ιουνίου, επιχειρείται να μπει φρένο σε αυτήν την παράνομη πρακτική που έχει σημαντικές επιπτώσεις, τόσο για τους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα όσο και για τα δημόσια ταμεία.

Πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, παρέκαμπταν τα νόμιμα διοριστήρια των εκπαιδευτικών (διετίας, αορίστου χρόνου, ή ακόμη και αναπληρωτών που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας, ή εκπαιδευτική άδεια) και κατήγγειλαν τις συμβάσεις τους στον ΟΑΕΔ, στο τέλος του διδακτικού έτους (μέσα, ή τέλος Ιουνίου ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης).

Δηλώνουν στο «ΕΡΓΑΝΗ» την καταγγελία της σύμβασης εργασίας ορισμένων εκπαιδευτικών της σχολικής τους μονάδας, χωρίς να γνωστοποιούν τις εν λόγω καταγγελίες στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία έχει προβεί στον σχετικό διορισμό και είναι αρμόδια για να κρίνει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα ή μη της καταγγελίας. Με τον τρόπο αυτό, οι εκπαιδευτικοί εγγράφονται στον ΟΑΕΔ για τους θερινούς μήνες και κατόπιν οι σχολάρχες αναγγέλλουν την πρόσληψη των ίδιων εκπαιδευτικών στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για το χρονικό διάστημα των μηνών αυτών, αφενός οι εργοδότες δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς, και ταυτόχρονα ο ΟΑΕΔ καταβάλλει επίδομα ανεργίας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι εμφανίζονται ως απολυμένοι, παρότι δεν είναι.

Με δυο λόγια, για τους μήνες που οι εκπαιδευτικοί «απολύονται», αν και υπάρχει σε ισχύ διοριστήριο, το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Οι δε εκπαιδευτικοί, πέρα από την απώλεια μισθών, χάνουν και ένσημα.

Στον Εισαγγελέα όσοι παρανομούν

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποίησε πρόσφατα παρέμβαση ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να υπάρξει τεχνικά συγχρονισμός των στοιχείων, πιθανότατα σε μια κοινή πλατφόρμα, για να αποφεύγονται οι παράνομες μεθοδεύσεις που συσσωρεύουν «μαύρο» χρήμα στα ταμεία κάποιων σχολαρχών.

Το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με σαφήνεια αναφέρει ότι η εργασιακή σχέση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και ότι διορισμός και απόλυση έχουν ισχύ αποκλειστικά και μόνο μετά από πράξεις του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Ήδη, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), η οποία χαιρετίζει την εν λόγω πρωτοβουλία, δεκάδες τέτοιες παράνομες απολύσεις επιστρέφονται ως άκυρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες (χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα σε γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης), μετά την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς (όπως είναι φυσικό) δεν υπάρχει η διοικητική πράξη έγκρισης της απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Ακόμη, ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. καλεί τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας να ελέγξουν άμεσα, εάν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της περιοχής αρμοδιότητάς τους  έχουν υποβάλει  στο «ΕΡΓΑΝΗ» έντυπα καταγγελιών σύμβασης τον Ιούνιο του 2018 για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς τόσο ορισμένου όσο και αορίστου χρόνου.  Στις περιπτώσεις αυτές, δίδεται η εντολή να διαβιβαστούν τα ευρήματα ελέγχου στις αρμόδιες Εισαγγελίες για περαιτέρω διερεύνησή τους.

Επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα ανομίας 

Η ΟΙΕΛΕ σημειώνει ότι με την παραπάνω πρωτοβουλία επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα ανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Εφιστά, όμως, την προσοχή για την ορθή και πιστή τήρηση της νομοθεσίας για όλους τους εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία ζητεί επίσης ο έλεγχος αυτός των ιδιωτικών σχολείων να  επεκταθεί και στα προηγούμενα χρόνια, με εκκίνηση τουλάχιστον από το 2016, όταν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Τέλος, καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην υπογράφουν κανένα κείμενο καταγγελίας σύμβασης, υπενθυμίζοντας ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας:

  • «Για τους συναδέλφους με διοριστήριο διετίας, η καταγγελία μπορεί να γίνει μόνο την 31η Αυγούστου του δεύτερου έτους της σύμβασης (στο τέλος της διετίας μπορεί να καταγγελθεί την 31/8).
  •  Για τους συναδέλφους με διοριστήριο αορίστου χρόνου, η καταγγελία μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 56 του Ν. 4472/2017. Μετά την έγκριση της καταγγελίας σύμβασης από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας, ο εκπαιδευτικός παραμένει στο σχολείο έως ότου εκδοθεί η τελική διοικητική πράξη της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
  • Για τους συναδέλφους που αναπληρώνουν εκπαιδευτικούς σε άδεια μητρότητας/εκπαιδευτική, η σύμβασή τους λήγει με την επιστροφή του εκπαιδευτικού που βρισκόταν σε άδεια στα διδακτικά του καθήκοντα και μόνο τότε».

Δείτε το κείμενο της εγκυκλίου του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ εδώ 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...