Φυλάκιση τριών ετών με αναστολή στον εργοδότη που ξυλοκόπησε διανομέα

Ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή και χρηματική ικανοποίηση χιλίων ευρώ επέβαλε πριν από λίγη ώρα το αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 33χρονο ιδιοκτήτη πιτσαρίας που γρονθοκόπησε και τραυμάτισε σοβαρά υπάλληλο του – διανομέα, γιατί του ανακοίνωσε ότι είναι άρρωστος και θα λείψει μια μέρα από τη δουλειά! Ο δράστης δεν εμφανίσθηκε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο επικαλούμενος προβλήματα υγείας, με τη σειρά του, κι εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή περίπτωση βίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καθώς το θύμα – μοναδικός γονιός ενός 9χρονου αγοριού, κατέληξε στο νοσοκομείο με κατάγματα στην κάτω γνάθο, τραύματα στο κεφάλι και χτυπήματα σε όλο το σώμα του.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος στο δικαστήριο εργαζόταν ανασφάλιστος στο συγκεκριμένο κατάστημα, στην Επτάλοφο, επί ενάμισι μήνα. Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν του έχουν κολλήσει τα συμφωνηθέντα ένσημα αποφάσισε να αποχωρήσει, όμως λίγες μέρες μετά την αποχώρησή του ακολούθησε το περιστατικό ξυλοδαρμού.

Ο διανομέας δεν είχε άμεση συνεργασία με τον εργοδότη, αλλά με τη μητέρα του που λειτουργούσε το μαγαζί. Μία ημέρα την ειδοποίησε πως δεν μπορεί να πάει στην εργασία του, καθώς ήταν άρρωστος με γαστρεντερίτιδα. Μετά από αυτό ο εργοδότης άρχισε να του στέλνει απειλητικά μηνύματα λέγοντάς του πως «κρεμάς το μαγαζί» και πως «όταν γυρίσω από την Ελβετία θα δεις τι θα πάθεις».

Ο εργαζόμενος κατήγγειλε τις απειλές και την απόπειρα εκφοβισμού στην αστυνομία, η οποία και έκανε συστάσεις στη μητέρα του εργοδότη, αφού εκείνος απουσίαζε στο εξωτερικό. Κατόπιν αυτών ο διανομέας αποχώρησε από το κατάστημα αλλά μερικές ημέρες μετά ο εργοδότης τον βρήκε τυχαία σε δρόμο κοντά στο μαγαζί του και άρχισε να τον χτυπάει με γροθιές στα χέρια το σώμα και το κεφάλι. Πήγε, μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, στο κατάστημα του, πήρε μία σιδηρογροθιά και επέστρεψε χτυπώντας τον στο κεφάλι.

Στο δικαστήριο σήμερα ο άτυχος εργαζόμενος βρέθηκε έχοντας τη συμπαράσταση δεκάδων συναδέλφων του, που πραγματοποιούσαν από το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για το αιματηρό περιστατικό. Μάλιστα, ο γραμματέας του σωματείου διανομέων κατέθεσε ότι «δεν είναι το πρώτο παρόμοιο περιστατικό, αφού ανάλογα έχουν συμβεί δυο άλλες φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Μετά την καταδικαστική απόφαση πάντως, ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας μπορεί να ασκήσει έφεση ενώ δεν τίθεται θέμα κράτησης του αφού το δικαστήριο του έδωσε τριετή αναστολή.