Γ. Κατρούγκαλος: Πάμε επιθετικά στη διαπραγμάτευση

«Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ξεκινά για πρώτη φορά θετικά και επιθετικά, για πρώτη φορά δε θα αμυνόμαστε απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών”, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
“Ζητούμε την αναστροφή των απορρυθμίσεων με δική μας πρώτη διεκδίκηση την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που σημαίνει και την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο”, επισήμανε ο υπουργός, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευθούν στην εθνική γραμμή της “μη διαπραγμάτευσης” με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και της αλλαγής στον συνδικαλιστικό νόμο.

ypourgeio-ergasias_deth-2016_3

Αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι “προσπαθήσαμε να αντιστοιχήσουμε εισφορές και παροχές στην αρχή ισονομίας, να δώσουμε αυτό που αντέχει σήμερα η οικονομία, αλλά και την υπόσχεση ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη -κάτι που θα είναι πολύ από την επόμενη χρονιά- η άνοδος της οικονομίας θα μεταφραστεί και σε άνοδο των συντάξεων”.
Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι στις αρχές του Οκτωβρίου κάθε συνταξιούχος που είχε μείωση στην σύνταξή του θα λάβει μία εξατομικευμένη επιστολή, όπου θα επεξηγούνται αναλυτικά το ποσό της και η αιτία της αναπροσαρμογής.
Ο υπουργός Εργασίας απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τύχη των εργαζομένων σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. “Σκοπός μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη μείνει κανένας άνεργος”, είπε, εξηγώντας για την κυβερνητική παρέμβαση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι “μέριμνά μας είναι να απορροφηθούν, να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, όλοι οι άνεργοι στον κλάδο τον ΜΜΕ, που είναι από τους πιο δοκιμασμένους από την κρίση”.
“Φροντίσαμε να υπάρχει ελάχιστη οργανική σύνθεση των νέων καναλιών, διπλάσια από αυτή που προέβλεπε η παλιά νομοθεσία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην υπάρξουν άνεργοι. Περιμένουμε τις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στα κανάλια για τον αριθμό “, είπε, γνωστοποιώντας ότι αντίστοιχη προκήρυξη προετοιμάζεται και για τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ypourgeio-ergasias_deth-2016_4

Σε υπόθεση ιδιωτικής κλινικής που χρωστάει στους εργαζόμενους της 3 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, καταγγέλλοντας μάλιστα και εμπλοκή στελέχους της κυβέρνησης Σαμαρά -χωρίς να αποκαλύψει το όνομα- καθώς όπως είπε “ο φάκελος έχει σταλεί στον Άρειο Πάγο, έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης”.
“Η Ευρωθεραπεία Αθήναιον, κλινική στον χώρο της ιδιωτικής υγείας έχει μηνυθεί από τον ΣΔΟΕ έχει να πληρώσει το 2013 1,3 εκατ. ευρώ για εικονικά τιμολόγια, χρωστάει 3 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους , έχει 27 κατασχέσεις από διάφορους προμηθευτές, έχει προσπαθήσει εξαπατώντας τη δικαιοσύνη 11 φορές να προσφύγει σε διαδικασίες υπαγωγής σε ρύθμιση”, ανέφερε ο κ.Νεφελούδης.
Στον εξορθολογισμό κρατικών και κοινοτικών πόρων “ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη και περισσότερη γκάμα προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ομάδες των ανέργων”, αναφέρθηκε η αν. υπ. Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Την νέα φιλοσοφία των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντλούν εργαζομένους από το μητρώο ανέργων, καθώς και τις αλλαγές στα προγράμματα κοινοφελούς εργασίας για την υποστήριξη της εργασιακής ένταξης κατά την έξοδο από το πρόγραμμα, παρουσίασε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ