Γ. Κουμουτσάκος: Απρόβλεπτος γείτονας η Τουρκία, επιστρέφουν οι δαίμονες των Βαλκανίων

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε απρόβλεπτο γείτονα για Ελλάδα και Κύπρο» δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, τονίζοντας ότι όσον αφορά τα Βαλκάνια, έχει την αίσθηση ότι επιστρέφουν οι ‘δαίμονες’ των Βαλκανίων. Για την εκλογή Μακρόν είπε ότι θα είναι εκκίνηση για την επιβεβαίωση αλλά και την αναγκαία ανάταξη της Ευρώπης, συμπληρώνοντας ότι θα είναι μια πολύ σημαντική, κερδισμένη μάχη, αλλά όχι ένας κερδισμένος πόλεμος.

Για τις τουρκικές απειλές που δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις επικίνδυνης κρίσης είπε: «Οι προκλήσεις στην Κύπρο αποτελούν συνέχεια στην προβληματική, την επίμονη και επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά της ‘Αγκυρας στο Αιγαίο. Η Τουρκία εξελίσσεται σε απρόβλεπτο γείτονα για Ελλάδα και Κύπρο, σε αβέβαιο σύμμαχο για τη Δύση, σε χώρα που «παράγει» αστάθεια και «καταναλώνει» ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της. Και αυτό οφείλουμε να το αναδείξουμε σε διεθνές επίπεδο. Υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, που δεν αφήνουν αμφιβολία για δίκαια και τα δικαιώματά μας. «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στέκεται ιδιαίτερα και στην κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια τονίζοντας πως «επιστρέφουν οι ‘δαίμονες’ των Βαλκανίων». Oπως εξηγεί «τον τελευταίο καιρό έχω την αίσθηση ότι επιστρέφουν οι “δαίμονες των Βαλκανίων”. Αστάθεια, ένταση, εθνικισμός, εθνοτικές διενέξεις και εν δυνάμει κρίσεις, εάν όχι συγκρούσεις. Η ατμόσφαιρα στα Βαλκάνια μυρίζει χυμένη βενζίνη. Συμβαίνει στα Σκόπια και όχι μόνον. Η πολιτική της Ελλάδας πρέπει να διέπεται από πέντε βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Πολιτική σταθερότητα. Εδαφική ακεραιότητα. Καλή γειτονία. Μη ανάμειξη στα εσωτερικά. Διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής με σεβασμό στα συμφωνημένα προαπαιτούμενα».