Γ. Μουζάλας για προκαταγραφή προσφύγων: Το χάος παίρνει μορφή

«Το χάος παίρνει μορφή, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη τώρα που υπάρχει σαφής εικόνα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τα στοιχεία της προκαταγραφής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Το σύνολο των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών προσδιορίζεται σε 54.000, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν και περίπου 4.000 με 6.000 άνθρωποι που δεν έχουν καταγραφεί.

Από τις 6 Ιουνίου ώς τις 30 Ιουλίου, όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας, προκαταγράφηκαν συνολικά 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες. Σημείωσε πως 5.800 άνθρωποι ήδη είχαν προκαταγραφεί νωρίτερα μέσω skype και 500 ακόμη σε διάφορες δομές, ενώ 7.751 άτομα είναι έτοιμα για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες. Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού και 11.000 άτομα παραμένουν στα νησιά, για τους οποίους το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο μεταφοράς στην υπόλοιπη χώρα. Από τους 27.592, το 57% είναι άνδρες και το 43% γυναίκες. Το 54% είναι Σύροι, το 27% Αφγανοί και το 13% Ιρακινοί, το 47% μιλάει Αραβικά, το 22% Κιρμαντζί, το 15% Νταρί, το 11% Φαρσί και το υπόλοιπο άλλες γλώσσες.  Τα ασυνόδευτα παιδιά που εντοπίστηκαν ανέρχονται σε 1.225, ενώ από το σύνολο των 27.592 το 46% είναι παιδιά.

Ο Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε ότι με την κάρτα που θα λάβουν οι καταγεγραμμένοι θα έχουν πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, ενώ το υπουργείο εξετάζει φόρμουλα για να τους δοθεί και πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα,  εξαιτίας της άρνησης κάποιων κρατών, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη με επισκέψεις σε άλλα κράτη στο άμεσο μέλλον, για την αντιμετώπιση του θέματος και, μεταξύ άλλων, την πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Επιστροφών.

Λόγω της σταδιακής εγκατάστασης προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία από την Ύπατη Αρμοστεία αναμένεται να κλείσουν και κάποιες δομές φιλοξενίας, ενώ σε άλλα κέντρα θα μειωθεί ο αριθμός αυτών που διαμένουν. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε άλλους χώρους περίπου 9.200 άνθρωποι, ενώ τους επόμενους δύο μήνες ο αριθμός θα αυξηθεί στους 11.000, με στόχο τους 20.000 στο τέλος του χρόνου. Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για έντεκα με δεκαπέντε λιγότερα καμπ προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στους χώρους διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, καθώς, όπως παραδέχτηκε, «κάποιες δομές είναι κάκιστες, και θα δουλέψουμε για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες». Αναφερόμενος, τέλος, στη συμφωνία με την Τουρκία, τόνισε ότι «θα είχαμε 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αν δεν υπήρχε. Επιμένουμε στο να μην καταρρεύσει η συμφωνία και θέλουμε το ίδιο να κάνουν και οι Τούρκοι».

«Παγκόσμιο ρεκόρ»

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ακόμα η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ και ο Δημήτρης Παγίδας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Ο κ. Λεκλέρκ χαρακτήρισε ταχύτατη τη διαδικασία και επισήμανε πως, με βάση την εμπειρία του σε παρόμοιες διαδικασίες σε άλλα μέρη του πλανήτη, αποτελεί «παγκόσμιο ρεκόρ». Σύμφωνα με την κ. Σταυροπούλου οι 27.592 προκατεγραφέντες θα πάρουν τα πρώτα ραντεβού για την πλήρη καταγραφή τους τις επόμενες δυο εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται πως σε ένα με ενάμιση χρόνο θα γίνει γνωστό ποιοι θα πάρουν άσυλο στην Ελλάδα.