Γ. Μπουτάρης: δεν είμαστε Μακεδονική σαλάτα

Στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη στο 1ο Βαλκανικό Φόρουμ Θεσσαλονίκης, που γίνεται σήμερα και αύριο στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, Αιμίλιος Ριάδης.

Χαρακτήρισε σημαντική ιστορική στιγμή τη Συμφωνία των Σκοπίων που λύνει προβλήματα και βοηθά στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Τάχθηκε επίσης υπέρ της διπλωματίας των πόλεων με ανταλλαγές και επισκέψεις και πρότεινε στα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να γίνουν οι Σκανδιναβία της Νοτιοανατολική Ευρώπης. “Δεν είμαστε μακεδονική σαλάτα, μπορούμε να γίνουμε μια περιοχή περιζήτητη όπως οι χώρες της Σκανδιναβίας, που έχουν ένα δικό τους χρώμα. Δεν είναι εύκολο αλλά μπορούμε να το προσπαθήσουμε” τόνισε και ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη έχει στενές αδελφικές σχέσεις με το Δυρράχιο της Αλβανίας, τη Νίσσα της Σερβίας, τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, τη Κωνστάντζα και το Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Όπως είπε “αν δεν αφήσουμε κατα μέρους τους συναισθηματισμούς δεν θα προχωρήσουμε παρακάτω” και μίλησε για την ανάγκη να δείξουν όλοι καλή διάθεση ώστε να λυθούν τα προβλήματα.

Πάντως αυτό το περί Σκανδιναβίας των Βαλκανίων είναι υπερβολικό. Κρύο πράμα. Ίσως μόνο εμείς να μπορούσαμε να λέγαμε ότι φέρνουμε φραστικά λίγο στου Δανούς, …λόγω …δανεικών… Άσε που έχουμε και την καλύτερη σαλάτα στον κόσμο…