Γ. Σταθάκης: Προσερχόμαστε στις εκλογές για να επιτύχουμε μια μεγάλη ανατροπή

«Προσερχόμαστε στις εθνικές εκλογές με βασική στρατηγική τη μεγιστοποίηση των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτύχουμε μια μεγάλη ανατροπή παρά τις δυσκολίες», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι στις ευρωεκλογές ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μετακινηθούν προς τη ΝΔ, εκτινάσσοντας τα ποσοστά των, εκτός Βουλής, κομμάτων στο πρωτόγνωρο επίπεδο του 20%, που αντιπροσωπεύει περί τους 1,1 εκατ. ψηφοφόρους. «Η μάχη για εμάς στις εθνικές εκλογές είναι να ανακτήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό από αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων», σημείωσε. Εκτίμησε, ακόμη, ότι σε αυτές τις εκλογές θα ενισχυθεί σημαντικά ο διπολισμός, σε σχέση με το 2015 όταν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων ανήλθαν στο 63%, προσθέτοντας ότι ο πόλος του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς έχει μεγάλα περιθώρια συσπείρωσης των ψηφοφόρων.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, ο υπουργός απάντησε: «Εκ των υστέρων, μπορεί ο καθένας να συνεκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά της στρατηγικής μας. Υπενθυμίζω ότι στις ευρωεκλογές, παρόλο που εμείς επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ, η προγραμματική αντιπαράθεση ήταν περιορισμένη. Στις εθνικές εκλογές γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Η αντιπαράθεση επικεντρώνεται στα προγράμματα των δύο κομμάτων ανάμεσα στα οποία υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές που πρέπει να είναι απόλυτα εύληπτες στους πολίτες».

Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης, τέσσερις είναι οι κρίσιμες διαφορές ανάμεσα στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ:

* Το ασφαλιστικό. Η ΝΔ συρρικνώνει τις εισφορές στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης και συντάξεων και ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα στις ιδιωτικές εταιρείες για να εμπλακούν στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως είπε.

* Οι εργασιακές σχέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά υπέρ της επέκτασης και σε άλλες κατηγορίες των συλλογικών συμβάσεων που εφάρμοσε για 700.000 εργαζόμενους. Η ΝΔ κατ΄ εξοχήν προτείνει ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

* Η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους. Είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί η αναλογία «1 αποχώρηση προς 1 πρόσληψη» στο δημόσιο.

* Η στρατηγική της οικονομικής ανάπτυξης και των φοροελαφρύνσεων. Αυτές οι ιδιόμορφες μεγάλες φοροελαφρύνσεις που προτείνει η ΝΔ και μάλλον της παίρνει πίσω, εδράζονται σε ένα ποσοστό ανάπτυξης εξωφρενικό, μη ρεαλιστικό, τον περίφημο μύθο του 4%, όπως είπε.