Γ. Τσίπρας: Τον Οκτώβριο θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει το θέμα των συντάξεων

«Με την οικονομία σε ανάπτυξη, «καθαρό διάδρομο» για το χρέος και μεγαλύτερη ελευθερία στην οικονομική πολιτική, προτεραιότητα για τον επόμενο χρόνο θα είναι η ανάκτηση του κατεστραμένου από τις υφεσιακές πολιτικές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την λιτότητα ΑΕΠ, οι «ανάσες» στην κοινωνία, οι προς όφελός της μεταρρυθμίσεις και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας», είπε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας «Στο Κόκκινο» και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να κλείσει το θέμα των συντάξεων, όπως είπε ο ίδιος.

«Σε λίγες ημέρες βγαίνουμε από το τρίτο πρόγραμμα, το μόνο που ολοκληρώθηκε, καθώς τα προηγούμενα δύο έκαναν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία χωρίς να καταλήξουν πουθενά.

Σήμερα έχουμε:

  • οικονομία σε ανάπτυξη, για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα και συνεχίζεται, κάτι που έχει να συμβεί πάνω από 10 χρόνια.
  • χρέος βιώσιμο καθώς έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του τουλάχιστον μέχρι το 2022 και μας ανοίγει έναν “καθαρό διάδρομο” για περίπου 15 χρόνια.
  • πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Προτεραιότητα είναι, σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, για τον επόμενο χρόνο:

  • η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμένου από την λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ
  • να δοθούν περαιτέρω οικονομικές ανάσες στην κοινωνία, μέσω στοχευμένων μειώσεων φόρων ή αυξήσεων των κοινωνικών δαπανών
  • να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας
  • κυρίως, να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης

Νομίζω θα έχουμε νέα για αυτό στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα ακουστούν συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Για τις συντάξεις και την πιθανότητα να επιτευχθεί η ανάκληση της απόφασης για τις μειώσεις που είχε επιβάλει το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αναγκαστικά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει προς τον Οκτώβρη», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα».