Γ. Τσιρώνης: Προβλήματα δεκαετιών λύνονται με το νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα

Προβλήματα «που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες» λύνονται με το νέο σχέδιο νόμου για τα νωπά προϊόντα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Τσιρώνης, σε δηλώσεις του στο Διοικητήριο, μετά από διαδοχικές συσκέψεις που είχε με υδατοκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους.

Ο κ. Τσιρώνης συναντήθηκε με υδατοκαλλιεργητές «εκτατικής υδατοκαλλιέργειας» που ασκούν τις δραστηριότητες τους με τον παραδοσιακό τρόπο, σε κλειστές λιμνοθάλασσες, όπως στη Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος, στον Αμβρακικό, στο Μεσολλόγι, κα. Η «εκτατική υδατοκαλλιέργεια» διαφέρει, ως προς τις μεθόδους εκτροφής, από την «εντατική υδατοκαλλιέργεια» που γίνεται με άλλους τρόπους, σε κλωβούς, κτλ.

Η συνάντηση με τους υδατοκαλλιεργητές έγινε, όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, σε «εξαιρετικό κλίμα» καθώς, «όλα, σχεδόν, τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου έχουν επιλυθεί» με τις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου για τα νωπά προϊόντα, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση, προσεχώς, στις Επιτροπές της Βουλής και πρόσθεσε:

«Εδώ, νομίζω, ότι είναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε νομικό πλαίσιο σε απόλυτη συνεργασία με τους παραγωγούς. Το παράπονο των παραγωγών και των υδατοκαλλιεργητών ήταν ότι στο παρελθόν γίνονταν νόμοι από ανθρώπους που μπορεί να είχαν γνώση επιστημονική, αλλά ερήμην των ίδιων των παραγωγών. Αυτή τη στιγμή ό,τι λέει μέσα, αυτές οι διατάξεις των νωπών, είναι διατάξεις που τις γράψαμε μαζί, σε συνεργασία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε, ότι «λύνεται οριστικά» το ζήτημα της μίσθωσης των εκμεταλλεύσεων των υδατοκαλλιεργητών εκτατικής καλλιέργειας από το Δημόσιο «με δίκαιο τρόπο», καθώς και το θέμα των ανανεώσεων των συμβάσεών τους και των υπεκμισθώσεων.

Λύνεται επίσης το ζήτημα των παρεμβάσεών τους (προσαρμογές, ανακαινίσεις, κα) σε δημόσια οικήματα που βρίσκονται εντός των εκμεταλλεύσεών τους (αποθήκες, αντλιοστάσια, εγκαταστάσεις, κα), αφού πλέον, αντί να πληρώνουν στο κράτος και να περιμένουν από αυτό να τα επισκευάσει, μέσω της χρονοβόρας διαδικασίας περί δημοσίων συμβάσεων, με τις νέες ρυθμίσεις, «οι ίδιοι τα ανακαινίζουν και ελέγχονται για αυτή την διαδικασία».

Επίσης, λύνεται το θέμα της παρακολούθησης της βιωσιμότητας και της αειφορίας των υδατοκαλλιεργειών. Όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, αναλαμβάνουν οι ίδιοι, όπως το επιθυμούσαν, την ευθύνη να παρουσιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, την κατάσταση των εκμεταλλεύσεών τους, ώστε να προστατεύεται η επάρκεια και η ποιότητα των αλιευμάτων.

«Το σύνολο των προβλημάτων που ίδιοι μας είχαν θέσει, που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες, το τονίζω δεκαετίες, λύθηκαν με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση που τη φτιάξαμε, σας λέω, μαζί» είπε ο κ. Τσιρώνης.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιρώνης συναντήθηκε με κτηνοτρόφους και είπε ότι πολλά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη, επιλύονται με τις διατάξεις του νόμου για τα νωπά προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη ρύθμιση για εξόφληση τους εντός δύο μηνών από την παράδοση των προϊόντων τους στις αλυσίδες διανομής του λιανεμπορίου, στην υποχρεωτική αναγραφή στα κρεοπωλεία της προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος, κα.

«Τώρα, όταν πχ θα αγοράζουμε ένα γιαούρτι, μετά από την ψήφιση του νόμου, θα λέει υποχρεωτικά από πού έρχεται το γάλα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι έως τώρα στη συσκευασία ενός γιαουρτιού έγραφε ότι είναι «made in Greece», αλλά δεν αναγραφόταν οτιδήποτε για την προέλευση του γάλακτος, από το οποίο παρασκευάζονταν.

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε επίσης, ότι έως τον Οκτώβριο θα διευθετηθεί και το ζήτημα για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, ώστε να αδειοδοτούνται με πολύ απλούς τρόπους, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, με συγκεκριμένους κανόνες από τις υπηρεσίες, ώστε να είναι πλέον ο τρόπος αδειοδότησης «αυτοματοποιημένος».

Συζητήθηκαν ακόμη, το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον παγετό, το ζήτημα της δίκαιης αντιστοιχίας ασφαλίστρων των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ, σε σχέση με τις αποζημιώσεις και κυρίως, το ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων που προχωρά, μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης το καλοκαίρι, με την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων από τις περιφέρειες.

«Ξεκινούν να εκπονούνται τα διαχειριστικά σχέδια για την βοσκοϊκανότητα για τις βοσκήσιμες γαίες. Είναι κάτι το οποίο έλλειπε από την πατρίδα μας, για αυτό και χάναμε πάρα πολλές επιδοτήσεις για επιλέξιμες εκτάσεις, αλλά το σπουδαιότερο, δεν είναι οι επιλέξιμες, είναι πραγματικά να ανέβει η βοσκοϊκανότητα των βοσκήσιμων γαιών μας» τόνισε ο κ. Τσιρώνης.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, παραγωγοί του ίδιου κλάδου σε περιοχές της Ν. Ευρώπης, εξαιτίας των διαχειριστικών σχεδίων που εφαρμόζονται στις χώρες τους, έχουν καταφέρει να μειώσουν κατά πολύ την εισαγωγή ζωοτροφών και το κόστος παραγωγής του κρέατος και του γάλακτός τους, οπότε με την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων και στη χώρα μας -και καθώς είναι επαρκές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο- οι παραγωγοί στη χώρα μας θα έχουν και αυτή τη δυνατότητα ακόμη και να μηδενίσουν την εισαγωγή ζωοτροφών και να μειωθεί περαιτέρω το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ