Γ. Βαρουφάκης: Fake news η υπέρβαση της κρίσης, το χρέος αυξάνεται και τα εισοδήματα μειώνονται

Το βασικό χρονοδιάγραμμα προς το 1ο πολιτικό και οργανωτικό συνέδριο του ΜεΡΑ25, παρουσίασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει την μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί τη χώρα υποταγμένη στα δεσμά της τρόικας και του χρέους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σχετικά με το συνέδριο, ανέφερε πως το 1ο διαβουλευτικό συνέδριο του ΜΈΡΑ 25, θα γίνει το Σαββατοκύριακο από τις 22 έως τις 24 Μαΐου 2020 στην Αθήνα. Θα προηγηθούν τα τοπικά  «περιφερειακά» συνέδρια σε όλη της χώρα, από τις 22 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου 2020 και θα υπάρξουν προσυνεδριακές διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα εκλέγουν οι σύνεδροι για το συνέδριο. Όπως είπε, το ΜΕΡΑ25 επιλέγει μία αμεσοδημοκρατική διαδικασία όπου όλα θα αποφασισθούν από κάτω προς τα πάνω. Βασική επιδίωξη είναι θέσεις και πρόγραμμα να ψηφισθούν με ποσοστό τουλάχιστον 70%, ώστε να έχουν την απόλυτη έγκριση των συνέδρων. Αν κάποια ζητήματα περάσουν με απλή πλειοψηφία, θα τεθούν στην καθολική κρίση των μελών του κόμματος.

«Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο κόμμα από την αρχή που θα εκφράζει όλους τους πολίτες. Δεν είμαστε κλειδοκράτορες του κόμματος, ο κόσμος θα αποφασίσει για όλα. Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε οργανώσεις του ΜΕςΡΑ25 παντού, να γίνουμε έκφραση της κοινωνίας» τόνισε και ανέφερε πως ήδη έχουν συγκροτηθεί συντονιστικές επιτροπές συνεδρίου σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Για την κυβέρνηση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε πως τα πανηγύρια για την υπέρβαση της κρίσης είναι μία φενάκη που βασίζεται στην ρευστότητα και στα χαμηλά επιτόκια που παρέχει η ΕΚΤ, στοιχεία όμως που τελικά στην Ευρώπη ευνοούν το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τους κερδοσκόπους και όχι την πραγματική οικονομία. Όπως είπε «την ώρα που το χρέος αυξάνεται καθημερινά το πραγματικό εισόδημα των πολιτών μειώνεται και αυτό δεν είναι ξεπέρασμα της κρίσης».

Έδειξε μάλιστα προς την πλευρά της Γερμανίας, όπου, όπως είπε σημείωσε, ενώ τα υπερπλεονάσματα ευδοκιμούν οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με διαλυμένες τις μικρές τράπεζες και τα ασφαλιστικά, γεγονός που εξηγεί και την άνοδο της ακροδεξιάς. Τόνισε δε πως η ΕΚΤ παρείχε ρευστότητα 3,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ αλλά οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει και ωφελήθηκαν οι εξαγωγείς, ενώ οξύνθηκε ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, θέμα που αναδεικνύεται και από την «πολεμική» στάση του Τράμπ έναντι της Ευρώπης.

Κατηγόρησε επίσης τον Κ. Μητσοτάκη ότι είπε ψέματα και τελικά, αντί για ρήξη με την τρόικα, επέλεξε τη ρήξη με τον ελληνικό λαό και εφαρμόζει απαρέγκλιτα το 4ο μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως εφαρμόζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για το μεταναστευτικό, υποστήριξε ότι ακολουθείται η ίδια πολιτική των κλειστών hot spots και των προσφυγικών στρατοπέδων, με στόχο την αποτροπή των προσφύγων να περάσουν στην Ελλάδα, όπου, όπως τόνισε δεν έρχονται για το ωραίο κλίμα αλλά γιατί είναι κυνηγημένοι. Επίσης επισήμανε πως το ΜΕΡΑ 25 καταψηφίζει την πρόταση για τη ψήφο των αποδήμων, καθώς επι της ουσίας, μετά από συμφωνία Μητσοτάκη – Κουτσούμπα, επανασυνδέεται η ιδιοκτησία με το δικαίωμα ψήφου, κάτι που ίσχυε τον μεσαίωνα…

Φ.Δ.