Γ. Βαρουφάκης: Προϋπόθεση για το δημόσιο πανεπιστήμιο η ύπαρξη του ασύλου

Διευκρινίσεις για όσα είχε υποστηρίξει περί επιστροφής στη δραχμή, έδωσε σήμερα νωρίς το βράδυ, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος σε εκδήλωση φοιτητών για το άσυλο στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Όπως είπε, το ΜΕΡΑ25 είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα και τάσσεται υπέρ του ευρώ αλλά «μεταξύ της ερημοποίησης της χώρας και τις επιχειρήσεις μας στη Βουλγαρία για πάντα, επιλέγουμε τη δραχμή. Είναι σίγουρο ότι θα ήμασταν καλύτερα». Τόνισε δε πως η πρόταση του υπέρ της δραχμής, υπαγορεύεται από την ανάγκη προστασίας της ελληνικής οικονομίας και δεν είναι πρόταση του ΜΕΡΑ25. «Αυτό που είπα είναι ότι δεν θέλουμε δραχμή, δεν προτείνουμε δραχμή, αλλά αν είναι να πουλήσουμε τα παιδιά μας, αν είναι να μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, θα τους πούμε βγάλτε μας εσείς από το ευρώ» σημείωσε και παρομοίασε τη επιλογή προς τη δραχμή ως απάντηση σε ένα αναπόφευκτο οικονομικό πόλεμο.

Η αγορά δεν μπορεί να παρέχει παιδεία

Αναφερόμενος στο δημόσιο πανεπιστήμιο, είπε πως δέχεται ολομέτωπη επίθεση που ξεκινάει κυρίως από έξω, και στο εσωτερικό εκφράζεται με μείωση κατά 58% των δαπανών για την παιδεία και χυδαία εμπορευματοποίηση αλλά και την κατάργηση του ασύλου, το οποίο αργότερα στην ομιλία του, χαρακτήρισε προϋπόθεση για να υπάρχει ελεύθερη ακαδημαϊκή παιδεία.
Μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, τόνισε πως η υιοθέτηση της έννοιας του ασύλου και η εφαρμογή του για την προστασία της “αιρετικής πειραματικής σκέψης”, ακόμα από την εποχή του μεσαίωνα, οδήγησε σταδιακά στην Ευρώπη στην δημιουργία των πρώτων πανεπιστημίων ενώ υποστήριξε πως η ελεύθερη αγορά, από τη φύση της, δεν μπορεί να παράγει πραγματική παιδεία. Έφερε δε ως παράδειγμα τις διδαχές του κύριου εισηγητή της φιλοσοφίας του φιλελευθερισμού, Ανταμ Σμίθ, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως η παιδεία δεν μπορεί να παρέχεται από την ανταγωνιστική καπιταλιστική αγορά.

Συνέντευξη Τύπου για το 1ο συνέδριο του ΜεΡΑ25

Να σημειωθεί ότι αύριο, στη 1 το μεσημέρι, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανακοινώσει τον «οδικό χάρτη» προς το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25, με όλες τις σημαντικές ημερομηνίες και «σταθμούς». Η συνέντευξη θα γίνει στην αίθουσα Μ .Αναγνωστάκης. Τα στελέχη του ΜΕΡΑ 25 επισημαίνουν το γεγονός ότι ο Γ. Βαρουφάκης, και ως βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» προς το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25.

Στις 4 μμ, θα ακολουθήσει η Οργανωτική Σύσκεψη των Περιφερειακών Συντονιστικών Επιτροπών (ΠΣΕ) Μακεδονίας-Θράκης του ΜΕΡΑ25, υπό την προεδρία του Γιάνη Βαρουφάκη και παρουσία μελών της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Κινηματικής Εξόρμησης, (ΟΕΣΚΕ), μέσω της οποίας θα εγκαινιαστούν και επισήμως οι προσυνεδριακές διαδικασίες του κόμματος.

Φ.Δ.