Γαλάζιοι και πράσινοι συνδικαλιστές “σαμποτάρουν” την 24ωρη απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου

Εικόνα διάσπασης και διάλυσης εκπέμπει το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, ενόψει του πρώτου κρίσιμου απεργιακού crash test της 24ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και της νέας δεξιάς διακυβέρνησης, με αφορμή το επίμαχο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, που καταργεί εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οι συνδικαλιστές της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της 24ωρης απεργίας ενώ οι συνδικαλιστές της «κυβερνητικής» ΔΑΚΕ (ΝΔ) και οι «φιλοκυβερνητικοί» της ΠΑΣΚΕ (ΚΙΝΑΛ), διαφοροποιούνται ως προς την ημερομηνία, επικαλούμενοι κυρίως ζητήματα τακτικής και διαδικασιών.

ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ στο πλευρό της κυβέρνησης

Η «προσωρινή» ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, και τα προσκείμενα ή ελεγχόμενα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, υπονομεύουν και σαμποτάρουν ανοιχτά την 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και μία σειρά από μεγάλες Κλαδικές Ομοσπονδίες, με το πρόσχημα ότι το επίμαχο πολυνομοσχέδιο που κατακρημνίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, θα κατατεθεί προς ψήφιση στα μέσα Οκτωβρίου. Γι αυτό το λόγο η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, επιμένουν πως η 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να γίνει στις 2 Οκτωβρίου. Επί της ουσίας βέβαια ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ στηρίζουν την νέα δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη και τάσσονται σαφώς υπέρ της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής,  όπως άλλωστε έπραξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Ωστόσο την απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου στηρίζουν με αποφάσεις τους, εκτός από την ΑΔΕΔΥ, που εκπροσωπεί και καλύπτει όλο τον δημόσιο τομέα, και πολλές κλαδικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ήδη στην απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου συμμετέχουν 21 Εργατικά Κέντρα και 15 Ομοσπονδίες. Υπέρ της απεργία έχουν ταχθεί μεγάλες ομοσπονδίες όπως η ΠΝΟ, των ναυτεργατών, η ΟΤΟΕ, των τραπεζικών, η ΠΟΕΔΗΝ, των υγειονομικών, η ΟΛΜΕ, των καθηγητών και η ΔΟΕ, των δασκάλων, η ΠΟΣΠΕΡΤ, των τεχνικών των ΜΜΕ κ.α. . Επίσης δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα δίνουν το απεργιακό παρών, από τις κατασκευές, τις συγκοινωνίες, το εμπόριο, την αυτοδιοίκηση, τον ιματισμό και την κλωστοϋφαντουργία, τις τηλεπικοινωνίες, το φάρμακο κ.α.

Στη Θεσσαλονίκη χθες, συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου, η πλειοψηφία που ελέγχεται από τη ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, αποφάσισε να συνταχθεί με την πρόταση της διοίκησης της ΓΣΕΕ και να παραπέμψει την απόφαση για την κήρυξη απεργίας… στο μέλλον. Εξουσιοδότησε δε την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΘ να ορίσει την σχετική ημερομηνία.

Η κολοβή ΓΣΕΕ και η αδυναμία λήψης αποφάσεων

Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα «συνεδριακό αδιέξοδο». Εντός της Συνομοσπονδίας έχει ξεσπάσει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των κυρίαρχων παρατάξεων, με το ΠΑΜΕ να κατηγορεί ευθέως την ΠΑΣΚΕ και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, για όργιο νοθείας.

Η θητεία της διοίκησης της έχει ήδη λήξει και δύο απόπειρες να συγκληθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ απέβησαν άκαρπες, λόγω της εισβολής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο χώρο του συνεδρίου. Η πρώτη σύγκρουση ήταν τον Μάρτιο στην Καλαμάτα, όπου η απερχόμενη διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν κατάφερε να κηρύξει την έναρξη του 37ου συνεδρίου της λόγω κατάληψης από μέλη του ΠΑΜΕ. Τον Απρίλιο έγινε νέα προσπάθεια στην …τουριστική Ρόδο, αλλά κι εκεί το συνέδριο δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια με τον ορισμό προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ωστόσο, βάσει της δικαστικής απόφασης, η απερχόμενη διοίκηση, ως προσωρινή, διατηρεί την ίδια σύνθεση και τα ίδια αξιώματα αλλά δεν έχει το δικαίωμα να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συνδικαλιστές από το χώρο της Αριστεράς, υποστηρίζουν ότι η «κολοβή» ηγεσία της ΓΣΕΕ, και τα προσκείμενα και ελεγχόμενα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, σαμποτάρουν την 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου, διότι έχουν την υπόσχεση του ΠΡΟ.ΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοίδη πως η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε βοήθεια για να συγκληθεί επιτέλους το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αυτό δηλαδή που έχει συμφωνηθεί είναι το συνέδριο να διεξαχθεί υπό την προστασία της ΕΛΑΣ και των ΜΑΤ, με προφανή στόχο να μην αλλάξει η ηγεσία της Συνομοσπονδίας αλλά και να μην αλλάξει χέρια η… διαχείριση μεγάλων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

ΕΑΚ- ΠΑΜΕ- ΜΕΤΑ: Όλοι στην 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς, και συνακόλουθα τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία που τοποθετούνται απέναντι στη νεοφιλελεύθερη συμμαχία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ – ηγεσία ΓΣΕΕ, καλούν τους εργαζόμενους να στηρίξουν τη απεργία, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, «συνιστά ένα νέο αντεργατικό Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί τον ‘τρίτο γύρο’ και πάει τους εργαζόμενους πίσω από όλα τα προηγούμενα Μνημόνια μαζί».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων και των σωματείων έχουν ταχθεί υπέρ της απεργία στις 24/9. Αυτό που θέλουν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ είναι διάσπαση», τονίζει ο Βαγγέλης Πιτσαλίδης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και σημειώνει πως «το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει ενωτικά και μαχητικά να παλέψει να μη περάσουν τα αντεργατικά κι αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του».

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΣΥΡΙΖΑ) τονίζει πως «το συμμαχικό μέτωπο κυβέρνησης – εργοδοτών υπό την καθοδήγηση του ΣΕΒ προωθεί ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα, που με ακραίο ρεβανσιστικό και εκδικητικό τρόπο καταργεί τα όσα θετικά μέτρα ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών τον Αύγουστο του 2018. Δίνει ‘γη και ύδωρ’ στους εργοδότες για να καταργούν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους χωρίς εξαίρεση, απαγορεύει στους εργαζόμενους να προσφεύγουν στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, ενώ θεσμοθετεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και ένα σωρό ακόμα αντεργατικές ρυθμίσεις».

“Είναι φανερό ότι απέναντι στους εργαζόμενους έχει συγκροτηθεί ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – υπουργείου Εργασίας – εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων, χωρίς αντιστάσεις”, επισημαίνει και το και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ).

«Δεν θέλουν την απεργία, δεν θέλουν καμία αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στην νέα επίθεση που δέχονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα εισοδήματα των εργαζομένων και οι εργασιακές τους σχέσεις και γι’ αυτό αντιδρούν σπασμωδικά, γιατί φοβούνται ότι και το μοναδικό «όπλο» που διέθεταν μέχρι τώρα, να προκηρύσσουν δηλαδή τη Γενική Απεργία, το έχασαν» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ (ΛΑΕ – εξωκοινοβουλευτική αριστερά).

ΓΣΕΕ: Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συντάσσονται με τη δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, αφού σημειώνει πως «η προσωρινή διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που προέκυψε μετά τις βίαιες, τραμπούκικες και παράνομες ενέργειες, του επιχειρησιακού βραχίονα του ΚΚΕ, δηλαδή του ΠΑΜΕ, να διαλύσει το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση», τονίζει πως «το νομοσχέδιο χωρίς επίκληση επείγουσας ή κατεπείγουσας διαδικασίας θα εισαχθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα και θα ψηφιστεί στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτώβρη. Άρα και οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί- και οι οποίες δοκιμάζουν τις σχέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποδέχονται τις δημοκρατικές λειτουργίες -πρέπει να αλλάξουν». «Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της δύναμης της ΓΣΕΕ που συντάσσονται με τη δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων, να οργανώσουν συντονισμένα απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 2 Οκτώβρη 2019. (Αυτή τη Γενική Απεργία θα προκήρυσσε η ΓΣΕΕ, αν είχε τη νομική δυνατότητα)» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Φ.Δ.