Γαλλία: Γνωστός στις αρχές ο 45χρονος που βίασε και σκότωσε τη 13χρονη Ανζελίκ

Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να ομολογήσει το φρικτό έγκλημα που διέπραξε με θύμα τη 13χρονη Ανζελίκ ο 45χρονος πατέρας δύο παιδιών, σε μια μικρή πόλη βόρεια της Λιλ, στη Γαλλία, και να οδηγήσει τους αστυνομικούς στο σημείο όπου είχε πετάξει το πτώμα του κοριτσιού.

Σύμφωνα με τη «Le Monde», η αποκάλυψη ότι ο δράστης είχε στο παρελθόν καταδικαστεί για σεξουαλικό έγκλημα και είχε καταχωριστεί σε ειδικό μητρώο που τηρείται στη Γαλλία προκάλεσε οργή, καθώς πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί δεν είχε ενημερωθεί κανείς από τις αρχές για τη δράση του 45χρονου.

Ο δράστης παραδέχτηκε τις πράξεις του το Σάββατο ενώ η 13χρονη είχε εξαφανιστεί από την Τετάρτη, λέγοντας ότι θα βρει τις φίλες της και θα επιστρέψει. Την είχαν δει για τελευταία φορά γύρω στις 4.30 μ.μ. σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι της, 5 χλμ. από το σημείο όπου βρέθηκε νεκρή. Ο 45χρονος γνώριζε το κορίτσι και με το πρόσχημα ότι θα της έδινε κάποια αντικείμενα που ήθελε να επιστρέψει στους γονείς της την παρέσυρε στο σπίτι του, όπου τη βίασε και τη στραγγάλισε.

Είχε ζήσει στην ίδια κοινότητα με την Ανζελίκ και, σύμφωνα με την «La Voix du Nord», είχε ζήσει στο ίδιο κτίριο πριν μετακομίσει σε άλλο σπίτι, μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Το γραφείο του εισαγγελέα στη Λιλ δήλωσε επίσης ότι την Τετάρτη, ένα νεαρό αγόρι είχε δει την Angelique «να φεύγει με έναν άνδρα που φαινόταν να ξέρει». Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του 45χρονου λόγω του παρελθόντος του, καθώς είχε καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και ληστείες με χρήση βίας, με αποτέλεσμα να εγγραφεί στο ειδικό μητρώο που τηρείται στη Γαλλία για τέτοιου είδους εγκλήματα.

Το μητρώο δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό την «πρόληψη της επανάληψης των σεξουαλικών παραβάσεων» και «τη διευκόλυνση του προσδιορισμού των δραστών» . Τo εγγεγραμμένo άτομo – για είκοσι με τριάντα χρόνια – πρέπει να ενημερώνει για τη διεύθυνσή του μια φορά το χρόνο και να αναφέρει οποιαδήποτε κίνηση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

“Είναι ακατανόητο να έχουμε έναν σεξουαλικό δράστη και κανείς να μην έχει ενημερωθεί”, δήλωσε αντιδήμαρχος της περιοχής. Για το εν λόγω μητρώο όμως δεν υποτίθεται ότι πρέπει να ενημερώνονται οι τοπικοί άρχοντες.

Ωστόσο, πρέπει να επιτρέπει στην κρατική διοίκηση να ελέγχει την πρόσβαση των ατόμων αυτών σε επαγγέλματα που αφορούν επαφή με ανηλίκους. Ο 45χρονος πάντως, όπως αναφέρει το προφίλ του Facebook, εργάστηκε στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της μητροπολιτικής περιοχής Lille.