Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που απαγορεύει τα…πλαστικά πιάτα και ποτήρια

Νόμο με τον οποίο απαγορεύει τα πλαστικά ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και πιάτα ψήφισε η Γαλλία προκειμένου να προωθήσει προϊόντα κατασκευασμένα από βιολογικής προέλευσης υλικά.

Πρόκειται για νόμο ο οποίος θα ισχύσει από το 2020 και είναι ενταγμένος στο φιλόδοξο σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης για την πράσινη ανάπτυξη, το οποίο έχει στόχο η χώρα να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Υπέρ της απαγόρευσης τάχθηκαν οι οικολογικές οργανώσεις, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων.

“Καλούμε την Κομισιόν να κάνει το σωστό και να αναλάβει δράση κατά της Γαλλίας, η οποία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν δεν το κάνει, θα το κάνουμε εμείς”, δήλωσε στο Associated Press ο Ίμον Μπέιτς, γενικός γραμματέας της οργάνωσης Pack2Go Europe, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών προϊόντων.

Ο Μπέιτς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα βιολογικής προέλευσης υλικά είναι πιο καλά για το περιβάλλον, τονίζοντας ότι η απαγόρευση μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη, καθώς οι καταναλωτές μπορεί να παρερμηνεύσουν κάποια πράγματα.

“Οι καταναλωτές μπορεί να καταλάβουν ότι είναι εντάξει να αφήσουν τα προϊόντα αυτά στην ύπαιθρο μετά την χρήση, αφού είναι εύκολα βιοδιασπώμενα στη φύση. Αυτό είναι ανοησία. Μπορεί έτσι να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο και το πρόβλημα με τα σκουπίδια”, τόνισε.