ΓΧΣ: Κινδυνολογεί ο Σύλλογος Γονέων του 67ου δημοτικού Θεσσαλονίκης για το κρούσμα ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο

«Κινδυνολογία» χαρακτηρίζει ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολος Βεΐζης τον ισχυρισμό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που με επιστολή του ζητά να σταματήσουν τα μαθήματα στα προσφυγόπουλα, μετά το κρούσμα ηπατίτιδας Α, επικαλούμενος μάλιστα ότι «οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προειδοποιήσει την διεθνή κοινότητα για μεγάλη πιθανότητα εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών».

«Δεν έχουμε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο» δηλώνει κατηγορηματικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Απόστολος Βεΐζης των ΓΧΣ, τονίζοντας ότι «η κινδυνολογία της επιστολής βλάπτει».

«Υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος μετάδοσης και ένα κρούσμα δεν απειλεί τα υπόλοιπα παιδιά» ξεκαθαρίζει ο κ. Βεΐζης. Συμπληρώνει μάλιστα ότι πάρα πολλά προβλήματα υγείας των προσφύγων συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσης και τις κακές συνθήκες υγιεινής ενώ υπάρχει σχεδιασμός και πρόβλεψη για τακτικούς εμβολιασμούς.

Στην επιστολή ο Σύλλογος αναφέρει ότι “δεν δέχεται να συνεχίσει η λειτουργία του σχολείου ως σχολική δομή για τους πρόσφυγες περαιτέρω”, και ότι… δεν ακολουθήθηκε «καμία δημοκρατική διαδικασία, όπως το να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του»! Ο  διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Γουλής δήλωσε ότι “πρόκειται για ένα παιδί που νόσησε από ηπατίτιδα την περίοδο που ήταν κλειστά τα σχολεία”.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η συνήθης κοινωνική επαφή στα πλαίσια της εργασίας ή στο σχολείο, δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α.